2008. július 8., kedd

Hétesi alkotótábor: Támogató kerestetik

Támogatókat keres a Bódis-módszer Hétes-telepi modell-programjához az ICA egyik alapítója, Bódis Kriszta. Az elmúlt évben sikerrel megkezdett roma-integrációs program az Ózd melletti Hétes telep lakói számára teremt esélyt a művészetekkel való ismerkedésen keresztül a könnyebb beilleszkedésre. Bódis Kriszta felhívását olvashatják.

Az Interkulturális és Irodalmi Centrifuga Alapítvány a Bódis-módszer Hétes-telepi modell-programsorozat folytatásához keres támogatókat. A hétesi alkotó- és élménytábor a Hétes telepen (Magyarország egyik legszegényebb ózdi roma telepén) indult tavaly augusztusban. Pár szóval jellemezve a helyzetet, a telepen egyetlen kút van, nincs villany, nincs víz, gyatra a szemétszállítás, lakhatatlanok a lakások, a gyerekek betegeskednek. Az élmény- és alkotó tábor 80 családot, közel 200 gyereket érint: a Bódis-módszer kreativitás- és alkotásközpontú fejlesztő- és esélyteremtő speciális programcsomag.
A hétesi tábor ennek a módszernek egyik modellje, mely az elmúlt évben nagy sikerrel működött. A helyiek igénylik és várják a folytatást. A helyi szervező társam Budai Barnabás.
Idén a tábor időtartama egy hét lesz, ez 2008 augusztusának utolsó hete.



A módszer abban különbözik az eddigi roma táboroztatástól, hogy a kreatív és fejlesztő foglalkozások a telepen zajlanak, így egyrészt olyan gyermekek számára is elérhető az élmény, akik lemaradoztak az iskolából, vagy akik sohasem jutnak el nyári táborokba, illetve a fiatal anyukákon keresztül a telepi családok is részt vesznek segítőként, játékvezetőként vagy alkotóként. A foglalkozások mellett a gyermekek élemet, illetve a családok számára összeállított csomagból (közös) ebédet kapnak.



Hosszú távon azonban a program célja az integráció! A készségeket megtanuló gyerekeket szeretnék összekötni a környékbeli iskolákkal, hogy a táborozás során elsajátított tudásukat és kompetenciaélményt a gettón túl, iskolai foglalkozások szervezésével és vezetésével kamatoztathassák. A programban résztvevő gyerekek olyan eszközökkel és feladatokkal találkoznak játékos módon, amelyek az iskolában már ismerősek lesznek számukra − a program így tehát előkészíti a pedagógiai munkát.
A hétesi modellprogram alapja, hogy az alkotócsoportok pszichológiai és pedagógia módszertannal ötvözötten működnek. Működik festőcsoport (roma képzőművészekkel), tánc- és énekcsoport (a gyerekek igényei szerint), sport-csoportot (játékos testedzés és egészségtudatosság), kézműves csoportot (gyöngyözés, gyurmázás, gipszöntés stb.), filmes- és színjátszó csoportot (saját élmények feldolgozása, megjelenítése, történetmondás, forgatási és vágási alapok) valamint dokumentáló csoportot (újság, napló, dokumentumfilm-készítés az együttes munkáról).
A megszületett művekről folyamatos visszajelzéseket adunk, illetve az elkészült alkotások publicitást kapnak. A programsorozat a hétesiekkel való egyenrangú párbeszédre és kölcsönös együttműködésre épül.
Én magam 1998 óta vagyok kapcsolatban a teleppel, Budai Barnabásról és családjáról forgattam isten adóssága című dokumentumfilmemet 1998-2000 között, két gyermekének keresztanyja vagyok, az ombudsman kérésemre vizsgálta a telep körülményeit, amelyek lényegében azóta sem javultak.
A csoportokat a helyiek és a programra összehívott roma és nem roma szakemberek vezetik.



A programhoz összesen 3,5 millió Ft-ra van szükség, mely összeget az alábbiakra költenénk:

Élelem: 1.000.000 Ft
- 85 családi ebéd alapcsomag 3 alkalommal
- gyerekeknek: reggeli, tízórai, uzsonna, innivaló minden nap
- 2 közös ebédfőzés alapanyagai

Szállás: 12 fő/nap : 200.000Ft

Utazás, szállítás, kisbusz bérlés (tankolás, autópálya, Budapest-Ózd, Hétes-Ózd) : 400.000Ft

Eszközszállítás és mozgó bázis, furgon: 140.000Ft

Alkotósátrak: 100.000Ft

Eszközök:
- 2 db kézi kamera, mini DV nyersanyag, projektorbérlés: 170.000Ft
- komputer a vágáshoz (technikussal), monitor az anyagok visszanézéséhez: 100.000Ft
- szakemberek (12fő/nap) munkadíja: 840.000Ft
- kézműves, festő- és sporteszközök (amelyekből az iskolás gyerekek búcsú csomagot is kapnak a program végén): 400.000Ft
- tereprendezés, takarítás, szemétszállítás, előkészítés: 150.000Ft

Összesen: 3,5 millió Ft + áfa



Mellékletek:
A 2007-es táborról szóló beszámolók (az egyes linkekre kattintva):
augusztus 15-19.
augusztus 20.
augusztus 21.
augusztus 22.
augusztus 23.
augusztus 24.
augusztus 25.
augusztus 26.

A Bódis-módszer hétesi modellprogramjának ismertetése

Bódis Kriszta önéletrajza

ÖNÁLLÓ ÉS INTÉZMÉNYI TÁMOGATÓK PÉNZBELI VAGY TÁRGYI ESZKÖZ TÁMOGATÁSÁRA IS SZÜKSÉGÜNK VAN. TÁMOGATÓI SZÁNDÉKUKRÓL AZ IRODALMICENTRIFUGA@GMAIL.COM E-MAIL CÍMRE VÁRJUK LEVELEIKET.
PÉNZTÁMOGATÁSOKAT A CÉL MEGJELÖLÉSÉVEL AZ INTERKULTURÁLIS ÉS IRODALMI CENTRIFUGA ALAPÍTVÁNY SZÁMLASZÁMÁRA VÁRUNK: 1070040-44513106-51100005

Nincsenek megjegyzések: