2008. szeptember 15., hétfő

Láthatatlan kultúra - szeptember 19-20-án a Gödörben

Láthatatlan kultúra címmel kerül sor a Siketek világnapja alkalmából szervezett két napos eseménysorozatra a Gödörben 2008. szeptember 19-20-án a SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) szervezésében. A kétnapos rendezvénysorozaton táncfoglalkozások, filmek, workshopok, Háy Ágnes kiállítása, beszélgetések és zártkörű konferencia is helyet kapott − a cél, hogy felhívják a figyelmet a jelnyelv hivatalos elismerésének fontosságára.

„Sokunkban felmerül a kérdés, hogy a jelnyelv hivatalos elismerésének mekkora a jelentősége a siket és nagyothalló emberek mindennapi életében. Első ránézésre nem sok, de a jelnyelv elismerése az első lépés a siket közösség integrációja és teljes jogú állampolgárrá válása felé. A következő lépés a meglévő törvények megváltoztatása, vagy újak megalkotása annak érdekében, hogy a politikai elképzeléseket keretbe foglalják, törvényileg szabályozzák.
Így a jelnyelv elismerését olyan jogok elismerése követi, mint az iskolaválasztás joga (pl. orális vagy kétnyelvű iskola), vagy a siket kisebbség joga a részvételhez a társadalmi élet minden területén. Ezután, az ehhez kapcsolódó feltételek és eszközök megteremtése következik, például a jelnyelvi tolmácsok számának növelése, elérhetővé tenni a közszolgáltatást, a minőségi oktatást (a felsőfokú oktatást is), a szórakozást, hogy csak néhány területet említsünk.
Kétféle akadálya létezik a hivatalos elismertetésnek:
- Az első, a kormányok és törvényhozók tájékozatlanságának következménye, akik nem tudják, hogy mi a jelnyelv szerepe a siket és nagyothalló emberek életében.
- A második akadály abból a hibás feltételezésből adódik, hogy a hallókészülék mindenfajta hallássérült problémára megoldás, valamint az, hogy a jelnyelv egyetemes, nemzetközi nyelv.

A kormányok számára már nem az a kérdés, hogy elismerjék-e a jelnyelvet, hanem hogy mikor és miként tegyék azt. Finnország és Portugália már elismerte a jelnyelvet úgy, az erre vonatkozó törvényeket beemelte az alkotmányba. Belgium, Cseh Köztársaság, Dánia, Németország, Görögország, Írország, Olaszország Litvánia, Norvégia, Lengyelország, a Szlovák Köztársaság, Szlovénia, Svédország, Svájc, az Egyesült Királyság és Ausztria törvényekben és határozatokban ismerték el a jelnyelvet, gyakran az oktatással és a jelnyelvi tolmács szakmájával összefüggésben.



Magyarországon – bár közösségünket a jelnyelv tartja össze, az iskolában NEM ezen a nyelven tanítanak minket, életünk során NEM használhatjuk ezt a nyelvet kommunikációnk elfogadott eszközeként. Európában eközben törvényekben és határozatokban ismerik el a siket közösség nyelvi, kulturális jogait.
Mi is készen állunk erre. Most a döntéshozókon a sor.
Szeretnénk meggyőzni a politikusokat, a tudományos élet szereplőit, a nyelvészeket, a pedagógusokat és mindenkit, hogy álljanak mellénk a jelnyelv elismertetéséért folytatott harcunkban. Töltsük együtt ezt a 2 napot, hogy magunkat láthatóvá téve bemutathassuk jelnyelvi kultúránkat, törekvéseinket, közösségünk értékeit.”

Szeptember 19-én pénteken 11-től filmvetítések láthatók, többek között Kőszegi gyula, berek Zsuzsa és Kósa Ádám alkotása, öttől pedig Takhesi Kitano: Nyár, csend , tenger című filmjét vetítik.

A Zöld területen kettőtől a Halld a világot! – a fültől a szívig kezdeményezést mutatják be, melyet a svájci Phonak cég 2006 októberében indított. Plácido Domingó és a Bécsi Filharmonikus Zenekar, Bryan Adams, Joss Stone, Bobby McFerrin, s Harry Belafonte is a nagykövetek közé tartozik. A mozgalom magyarországi képviselői a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Zorán A Hear the World céljait ezúttal a SINOSZ Láthatatlan Kultúra fesztiválján közvetítik. A LFKZ siket és nagyothalló gyerekeket ültet a zenekarba és bebizonyítja, hogy a zene a fültől szívig hatol, annak ellenére, hogy az a fülecske nem képes befogadni a hangokat.



Az Akváriumban délután négytől az 1985 óta Londonban élő Háy Ágnes kiállítására kerül sor Kezek, mit a virág címmel. A hazai neo-avantgárd szellemén nevelkedve észrevétlenül is az újító „nagy generáció” tagjává váló alkotó rajzain a szeszélyesen kanyargó tiszta vonal meglepő perspektívából ábrázolja a megszokott tárgyakat.



Ugyanitt már háromtól kontakttánc és test-tér-tánc fogalalkozás is lesz.

Az Előadóban este nyolctól Az érzékek sokszínűsége címmel kerül sor a hangokat színekké, képekké alakító, siketeket és hallókat egyaránt váró egyórás rendezvényre; a jelnyelvi kifejezésmód minden lehetséges érzékelési formát megcéloz és arra késztet minket, hogy hagyjuk magunkat az érzékek és a nyelv sokszínűségében sodródni. Arra késztet, hogy testünkkel érezzük a dallamot és a beszédet! Ez a kommunikáció ezerszínű. Testek párbeszéde, siketek és hallók párbeszéde, de nem egy megszokott dimenzióban.
Kilenctől ÁHI ÜN PÖ címmel Kiss Erzsi koncertje hallható-látható.

Pénteken három workshopot és egy konferenciát is tartanak:
EGY(EZMÉNY) MINDENKIÉRT, MINDENKI EGY(EZMÉNY)ÉRT címmel a beugróban háromtól ötig beszélgetnek a Magyar Köztársaság által 2007. március 30-án New York-ban aláirt fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ egyezményről.

A NYELV, IDENTITÁS, KISEBBSÉG címmel szervezett második workshopra a ruhatár mellett kerül sor ugyanebben az időben, az eltérő viszonyrendszerekben a nyelv/anyanyelv és identitás kapcsolata, valamint a nyelv(ek)nek tulajdonított szerepek kerülnek szóba.

Fél hattól a beugróban a SIKETEK-KIVÜL, BELÜL című workshopon a siketek önképe és a társadalomban róluk kialakult kép lesz a téma.

Szombaton az első workshopra KÉZENFOGVA A MÉDIÁVAL címmel kerül sor az előadóban 11-től kettőig. A NYELVTANULÁS KÉTKÉZZEL című workshopon, mely a siketek idegennyelv-tanulásának lehetőségeit járja körül, a beugróban háromtól ötig lehet részt venni. Háromtól látogatható a harmadik workshop is SZOMJAS OÁZIS címmel (mely egy nőirodalmi antológia címe, az antológia blogja itt olvasható) - ez a nőirodalommal, női látásmóddal foglalkozik, vendége az Irodalmi Centrifuga részéről Gordon Agáta lesz.

Szombaton is lesz egész napos filmfészkelődés 11 órától a kávézóban, a táncteremben konfliktus-konflis címmel fél háromtól a Partners Hungary Alapítvány trénere - Kukity Kriszta a mediáció lehetőségével ismerteti meg a hallgatókat, hiszen ma már a bírósági eljárás mellett vannak közvetítői eljárások is, amelyet igénybe vehetnek a konfliktusban lévő egyének, szervezetek is, akár válási, vagy oktatási, munkahelyi konfliktus, környezetvédelmi, szomszédsági és egyéb esetekben is.



„NÉMA GYEREK, AKINEK AZ ANYJA IS ÉRTI SZAVÁT” címmel fél öttől a táncterem Bárdos Ágié és a siket fiataloké − „Van egy ember, aki a képek világában él. Van egy másik, aki a hangokéban. Állítsd szembe őket. Mi történik?” pszichodráma és gondolatformálás Bárdos Ági módjára…

Az előadóteremben este nyolctól lép fel SIGNMARK a finn rapper. „Én nem hallok, te pedig nem tudsz jelelni? Na és? Ettől még bulizhatunk együtt. Gyere próbáld ki! Siketek! Nem tudjátok hogy mi a zene vagy a hip hop? A Signmark album után megértitek! Hallók! Nem tudjátok mi az a jelnyelv? A jelnyelv móka, mindenki képes használni, mert mindenhol használható! Signmark a zenével mesél az embereknek a siketek életéről a halló világnak.
Signmark a zenével mesél a siketeknek: a mozdulatokban ritmusok és ütemek vannak.”

Részéletesebb ismertetés a rendezvényről a SINOSZ honlapján olvasható műsorfüzetben (pdf) olvasható.

Nincsenek megjegyzések: