2008. szeptember 3., szerda

Paralel - Vándorkiállítás a fogyatékossággal élők világáról

A Városligetben a Vajdahunyad Vára melletti réten szeptember 14-től 27-ig, a belvárosban, a Szabadság téren szeptember 28-tól október 12-ig látható a Magyar Televízió, a Zuglói Önkormányzat és a Törökfürdő Alapítvány közös szervezésében megvalósuló vándorkiállítás, mely a fogyatékossággal élők világát szeretné közelebb hozni az ide látogatókhoz.

A Paralel – A fogyatékossággal élők világa – című vándorkiállítás művészfotók, gazdag tablóképek és látványos plakáttervek segítségével igyekszik megismertetni a fogyatékossággal élők világát és erősíteni egymás elfogadását. A kiállítás célja, hogy a pekingi Paralimpia időszakában izgalmas ismeretbővítő eszközök segítségével megfogható élménnyé tegye a többségi társadalom számára a fogyatékossággal élők történelmét, kultúrtörténetét és hétköznapjait.



A Paralel kiállítás egy lehetőség arra, hogy a fogyatékossággal élők csoportjai bizonyítsák, rendkívül erősek mind testileg, mind szellemileg: előttük nincs akadály. A mentális akadálymentesítés, mint cél megfogalmazásával a szervezők arra utalnak, hogy az előítéletek legyőzhetők. A 250 négyzetméteren megvalósuló különleges installációs rendszer nappal és díszkivilágítás mellett egészen éjfélig várja először a Vajdahunyad Vára mellett, majd a belvárosi Szabadság téren a látogatókat.

A Paralel kiállítás arra koncentrál, mire képesek, miben emelkednek, emelkedhetnek ki a fogyatékkal élők. A zuglói nyitó eseményen ezért fogyatékos és nem fogyatékos művészek egymás mellett mutatják meg, mit tudnak a különböző művészeti ágakban.

A délelőtti megnyitót komolyzenei koncertek követik, amelyen részt vesz a Lux Musicae Vegyeskar és Hangszeregyüttes vak kórusa, majd a Zuboly együttes gondoskodik a hangulatról, a Baltazár Színház pedig utcaszínházzal szórakoztatja a közönséget.

A Paralel vándorkiállítás három képi tematikával, fejezettel bizonyítja, hogy a fogyatékossággal élők a világtörténelemben mindig is hozzájárultak az emberi társadalom kiemelkedő teljesítményeihez: a „Beethoventől Rooseveltig” című tablósor világszerte híres fogyatékos embereket – művészeket, tudósokat, politikusokat – mutat be, akik sokkal járultak hozzá civilizációnk értékeihez. (Képünkön Stephen Hawking látható.) A „Párhuzamosok találkoznak” című képsorozat Kincses Károly fotótörténész és kurátor által összeállított anyag, mely az utóbbi 25 -30 év fogyatékossággal kapcsolatos művész- és riportfotóiból válogatott. A „Görbe tükör” című kiállítási sziget az esélyegyenlőség és sokszínűség témaköréből 25 európai plakáttervet mutat be.

2008. Szeptember 14-én, a vándorkiállítás nyitónapján számos programmal is várják a Vajdahunyad vár melletti rétre érkezőket: 10.30-tól megnyitó beszédet mond Dr. Weinek Leonárd, Zugló polgármestere és Schatz Péter, a Magyar Televízió üzleti- és termékfejlesztési igazgatója. A megnyitón prózát olvas fel Tardy Balázs színművész.

Negyed tizenkettőkor a zuglói filharmónia fúvószenekara lép fel, vezényel Makovecz Pál. 12.15-től egy óráig a Lux Musicae vegyeskar és hangszeregyüttes koncertje hallható. Az együttes a Vakok Általános Iskolája tanulóiból alakult. Vezényel: Késmárki-Kirsch György.

Negyed kettőtől a Zuboly játszik a réten. Fél háromtól a BALTAZÁR SZÍNHÁZ előadásában látható a Repülési engedély – angyaloknak című előadás utcaszínházi verziója. Háromnegyed négytől DJ SANYI,a Tilos rádió lemezlovarnője tekeri a lemezlovakat.



A nap házigazdája és moderátora a TV2 Kultúrházából is jól ismert Rózsa Péter. Részletes koncepció és program a Törökfürdő Alapítvány honlapján olvasható.

Nincsenek megjegyzések: