2008. december 15., hétfő

ICA apró örömei december 15-től 21-ig

December 18-án este héttől ismét Irodalmi Centrifuga: Szellemidézés Singer Magdolnával - Polcz Alaine, Szepes Mária, Szabó Magda, Albert Györgyi, Kovács Ágnes Anna, El Kazovszkij... Néhány név azok közül, akiket Singer Magdolnával idéz meg Bódis Kriszta és Gordon Agáta a Centrál Kávéházban az Irodalmi Centrifuga idei utolsó szeánszán. Erdélyi népdalokat énekel: Bocskor Bíborka. A hét néhány más programjáról a cikkben olvashatnak.


DECEMBER 15. HÉTFŐ


19.00
Koronatanú: Haraszty István mobilszobrász
Károly körúti Alexandra Könyvesház (V. kerület, Károly körút – Dob utca sarok)

"Édeske – a legtöbben így ismerik – sokkal korábban kezdett el mozgó szerkezeteket konstruálni, mint hogy ismerte volna ezt a szót: művészet. Négyéves volt, amikor először szétszedett egy szerkezetet – nagyapja órája volt –, majd hibátlanul összerakta. Mára a világ sok táján ismerik és őrzik mozgó, többnyire vasból, acélból készült alkotásait. Kinetikus szobrász – így titulálja magát. Géplakatosból lett a magyar avantgarde kiemelkedő alakja, a mobil hazai úttörője, egyben egyetlen képviselője. Elődei sem voltak, utódai sincsenek Magyarországon.
Azt mondja, azért csinálja ezt gyerekkora óta, mert ennél érdekesebb játékot nem tudott kitalálni magának. Ám nem csak ez a szenvedélye; a szobrai és a festményei nem csupán a zseniális konstruktőrt, a leleményes művészt dicsérik, hanem az igazságkeresőt is. Műveiben mindig odamondogat. Finom iróniáját nem szívelte egyetlen hatalom sem, ő a fogékony közönség kegyeltje.
Haraszty Istvánnal magával is érdekes találkozni. A játékos, és munkáihoz hasonlóan „mobil” szobrász, néhány műve társaságában lesz az Alexandra vendége. És a sorozat-szerkesztővel, Pap Ágnes újságíró-szociológussal együtt várja beszélgetőtársait."
(Harasztyról bővebben)
A sorozat következő darabja: 2008. január 19.

19.00
Ködlámpa a versmegzenésítés jegyében
Aranyhold kínai teázó (VII. Szövetség u. 10-12.)

A Miújság? zenekar, illetve vendégük, az Ostinato zenekar koncertjeire kerül sor az idei utolsó Ködlámpában.
A házigazda Pécsi Marcell
Miújság zenekar a myspace-en



DECEMBER 16. KEDD


21.00
Koncertek a Gödör Klub Egyesületért
A Gödörban (Bp, V., Erzsébet tér)

Dresch Mihály - Lukács Miklós Jazz, Balogh Mari - Müller Péter Sziámi - Szakcsi Lakatos Béla: Jazzy Chanson, Bródy János, Kaláka, Bárdos Deák Ági, Balaton és Menyhárt Jenő, Szilvási Gipsy Folk Band és Kovács Anti (Romano Drom), efZámbó Happy Dead Band, Dj Ramses (NL)
Az egyesületet 2007-ben alapították a Klub sokrétű tevékenységét figyelemmel kísérő, segítő és támogató művészek és művészeti szakemberek. Közülük többen a hazai zenei élet különböző műfajainak reprezentánsai, akik ezen az estén fellépésükkel is támogatják a Klubot. A belépőből befolyt összeggel az Egyesület kasszáját támogatjuk. Belépő: 1000 Ft



DECEMBER 17. SZERDA


17.00
Felhőjáró Baksa-Soós Attila sokcsillagos írókéz felolvasása
Litea Könyvesbolt (1014, Budapest, Budai Vár, Hess András tér 4.)

A felolvasás után zenél az 1Hullámon Bár.

18.00
ÉSZAK VERSIDOMAINAK SZÉPSÉGÉRŐL
A nézőtérrel szemben: Szálinger Balázs
Helyszín: Sirály, Galéria (Bp, VI., Király utca 50.)


Szálinger Balázs a budapesti irodalmi életbe 2002-ben az Első Pesti Vérkabaréval (Palatinus, 2002) érkezett, bár ekkor már két kötet volt mögötte. 2005-ben már az Ulpius-Ház adta ki A sík című eposzát, 2008-ban a Magvetőnél jelent meg a három kisepikai művet egybefogó A százegyedik év. Vonzódása a kisepikai formákhoz a finn eredetmítoszokig vezette – Horváth Csabával, a fizikai táncszínházat művelő ForteDanse koreográfus-rendezőjével közös Kalevala-előadás versszövege fűződik a nevéhez.
„A Kalevala története lenyűgöző, de maga a korpusz kicsit unalmas. […] Lehet, hogy az unalmat az idézi elő, hogy a magyar fülhöz tökéletesen passzoló a sorok ritmusa, így már 10 oldal után fájt a fejem tőle. nemhogy 500 oldal után... egy kb. 30 soros részt emeltem át az eredetiből, de azon is változtattam rendesen, hogy a mai fülnek is könnyen fogyasztható legyen.” Milyennek látszik Kolozsvárról Pest, s hány estet ér meg Budapestről nézve? Min dolgoznak Horváth Csabával legközelebb? Mennyiben hatott költői nyelvére a színház? Hogyan lehet egy letűntnek hitt irodalmi formát ma is lélegzővé alakítani, s mik azok a témák, melyek, hiába e forma rejtőnek hihető fátyla, még felháborodásra ingerelhetik a hazai közigazgatási szerveket? Mire számít az idén Vilmos-díjjal, Szép Ernő-jutalommal és Junior Prima díjjal is kitüntetett szerző? Beszélgetőtárs: Györe Gabriella. Az est ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak.


17.00
Ünnepi összejövetel Lévi-Strauss tiszteletére
Néprajzi Múzeum (1055 Budapest, Kossuth tér 12.)


17.00 — 18.30-ig: Kerekasztal-beszélgetés: Levi-Strauss hatása a magyar szellemi életre
Meghívottak: Fejős Zoltán, Losonczy Anna, Görög Karády Veronika, Kelemen János — vezeti: Lévay Balázs

18.30: Koccintás Levi-Strauss egészségére

19.00— 19.50: Filmvetítés - A szomorú trópusok apropóján című film hazai ősbemutatója.
A Jean-Pierre Beaurenaut, Jorge Bodanzky és Patrick Menget által készített film ugyanazt az utat járja végig, melyet egykor a legendás antropológus tett meg 1936 és 1938 között.

20.00 — 21.00: Beszélgetés a film egyik rendezőjével, Patrick Menget-vel


19.00
Decemberi Papolás a fényről
Bálint Zsidó Közösségi Ház – Budapest VI. kerület Révay utca 16. (az Operaház bal oldalától nem messze, a Vidám Színpad szomszédságában)

Látsz? És látható vagy? Mások és a magad számára is?
Akikkel a válaszokat keresik: Farkas Pál buddhista tanító, Frölich Róbert rabbi, Marossy Attila evangélikus lelkész, Sulok Zoltán muszlim tanító és Török Csaba katolikus pap, valamint a házigazda-beszélgetőtárs Pap Ágnes újságíró-szociológus.

„A fogyó fényről lesz szó, amely nem csupán a természet ilyenkor szokásos változása miatt kevés, de belül, magunkban is egyre inkább hiányt szenvedünk belőle. Mintha nem tudnánk vagy elfelejtettük volna, hogy a látáshoz, a tisztánlátáshoz fényre van szükségünk. Amiképp a Teremtéshez is – akár a kicsi, akár a nagybetűsre gondolunk. Lételemünk volna a fény.
De miért hiánycikk? Vajon mi az oka annak, hogy miközben a vallások középpontjában áll a fény, a zsidó, a buddhista, a keresztény és a muszlim vallás keletkezése után 5769, 2552, 2008 illetve 1430 évvel még mindig nagy, és egyre tovább fogy bennünk és körülöttünk?
Hanuka és az Advent hónapjában, a fény ünnepein, emlékeztessük magunkat és egymást erre a rossz tendenciára, és keressünk megoldásokat. Gondolkodjunk el közösen arról, hogyan lehet, hogy bár szinte minden vallás középpontjában áll a fény, egyre fogy bennünk és körülöttünk? Hogyan lehet, hogy terjed a belső sötétség, a tudatlanság? Hogy romlik a tisztánlátásunk képessége…
Kérdezzünk meg papokat és tanítókat, hogy vallásuk segítői vagy akadályozói voltak-e a kialakult helyzetnek, s hogy mit tesznek, mit tehetnek e helyzet jobbításáért. És magunknak is tegyük föl a kérdést: hogyan kerültünk ilyen helyzetbe, és mi a kiút?

A Bálint Zsidó Közösségi Ház 2003 óta minden hónap harmadik szerdáján jelentkező programja sajátos párbeszédet, sajátos gondolkodást támogat. Azzal, hogy a sokakat foglalkoztató dolgainkat különböző vallások képviselőivel beszéljük meg, szélesebb kontextusba kerülnek köznapi problémáink, és ezzel megváltozhat a hozzájuk fűződő viszonyunk. A Papolás egy BESZÉLGETŐ KÖR, amelyben egyenrangúak a résztvevők, tehát bárki szabadon nyilváníthat véleményt, vitatkozhat, érvelhet. Azt reméljük, e demokratikus fórum segít „helyükre tenni”, értékén kezelni a problémákat, a fájdalmas közéleti és magánéleti bajokat.”
A januári Papolás 21-én 19-től lesz.



DECEMBER 18. CSÜTÖRTÖK


19.00
Irodalmi Centrifuga: Szellemidézés Singer Magdolnával
Centrál Kávéház


Polcz Alaine, Szepes Mária, Szabó Magda, Albert Györgyi, Kovács Ágnes Anna, El Kazovszkij...
Néhány név azok közül, akiket Singer Magdolnával idéz meg Bódis Kriszta és Gordon Agáta a Centrál Kávéházban az Irodalmi Centrifuga idei utolsó szeánszán.
Erdélyi népdalokat énekel: Bocskor Bíborka

Singer Magdolna könyvei, tanulmányai:

A rák jegyében /Szubjektív napló egy rettegett betegségről/ Cégér Kiadó, Budapest 1993
Cselekvő csend /A hallgatás, meghallgatás szerepe a gyógyíthatatlan betegek mellett/ Kharón Thanatológiai Szemle, Budapest 2000
Együtt lenni, együtt érezni /Önkéntes betegkísérés a hospice-ban/ Magyar Hospice Alapítvány, Budapest 2003
Kettős fejlődés /Segítő kapcsolat egy AIDS betegségben szenvedő fiatalemberrel/ Kharón Thanatológiai Szemle, Budapest, 2004
Asszonyok álmában síró babák/Születés és gyász/ Jaffa Kiadó, Budapest 2006
Partitúra /Utolsó beszélgetés Polcz Alaine-nel/ Jaffa Kiadó, Budapest, 2007
Áldatlan állapot - Mi lesz velünk? Jaffa Kiadó, Budapest, 2006


19.00 és 21.00
Ágens: Tabu 'Plastic-fantastic-bombastic'
a Vörösmarty Színház Pelikán termében (Székesfehérvár, Kossuth Lajos u. 15.)

Az iróniával szemlélt Kékszakállú története Bartók nélkül, fordított szereposztásban.



DECEMBER 19. PÉNTEK


10.00
Marianne Greber: Glamour - kiállítás
REÖK Palota (Szeged, Tisza Lajos körút 56.)

Marianne Greber fotói a brazil transzvesztita prostituáltak életvitelét mutatja be: férfi és női kifejezésmód, színpadias mindennapok, a köztes állapotban zaló lét, a gúny és agresszió céltáblái a kamera előtt, extravagáns, szép fényképeken.
A kiállítás a bécsi Künstlerhaus és a REÖK együttműködésében jött létre.
A kiállítás december 13-tól 2009. február elsejéig látható, hétfő kivételével naponta 10-től este hatig.



19.00
Rejtő Jenő: A tizennégy karátos autó
Szkéné Színház (Budapest, XI., Műegyetem rakpart 3. K II. 80)

A Csontbrigád után ismét egy Rejtő Jenő-bemutató a Szkénében, A tizennégy karátos autó Regős János rendezésében látható.


DECEMBER 20. SZOMBAT


18.00
Igazi vagy? – ünnepi könyvbemutató
Alexandra Könyvesház (Bp, V. kerület, Károly körút 3/C)


Az Igazi vagy? ünnepi könyvbemutató vendégei: A könyv szerkesztői és szerzői, Feldmár András (Kanadából interneten keresztül), Büky Dorottya, Bernát Orsolya és Singer Magdolna. A könyvbemutatón felolvas Büky Anna, író, a Kreatív írás kurzus vezetője. A beszélgetést vezeti Horváth Susa a Jaffa Kiadótól.

Az Igazi vagy? könyvnek nincs műfaja, ahogyan a Feldmár-féle Iskola sem iskola a szó bármilyen szokásos értelmében, habár vannak tanárai, hallgatói, ösztöndíjai. Nem lehet igazi iskolának tekinteni, mert itt senki nem akar megtanítani semmit senkinek. Az Igazi vagy? válogatás a Feldmár Intézet Nők Iskolája cím alatt futó előadások, beszélgetések, alkotói pályázatok jegyzeteiből, háttéranyagaiból, illetve a hallgatók írásaiból és alkotásaiból állt össze. Van benne ez is meg az is, objektivitás és agyrémek, tudomány és hit, érzelem és költészet, bosszantó provokáció és iskolás naivitás. Miért ne?



DECEMBER 21. VASÁRNAP



10.00
Vajda Lajos (1908–1941) kiállítása
Magyar Nemzeti Galéria, C épület
2008. december 13 – 2009. február 22.


Vajda Lajos életműve a 20. századi magyar művészet egyik legkomplexebb és legmagasabb színvonalú teljesítménye: akár hazai, akár nemzetközi viszonylatban is csak a legnagyobbakéval mérhető össze. A mindössze 33 évet élt művész kezdetben a maroknyi festőt számláló „szentendrei fiatalok” körében vált példaadó mesterré. A világháború utáni progresszív művészeti irányzatokat képviselő Európai Iskola pedig a magyar avantgárd egyik legendás alkotójaként tisztelte.
A gyűjteményes kiállítás szándéka szerint közelebb szeretné hozni Vajda Lajos jellegzetes motívumokból álló, erőteljes képi világát a modern művészet iránt fogékony közönséghez. A közel 250 művet számláló válogatás budapesti és vidéki közgyűjteményekből, külföldi és hazai magángyűjteményekből tevődött össze. Az életpályát kronologikusan és tematikusan követő elrendezés magyarázó szövegekkel és kísérő dokumentumokkal segíti a nézőket a látvány feldolgozásában. A tárlat elvezet a kamaszkori rajzvázlatoktól a korai konstruktív kísérleteken át az izgalmas fotómontázsokig; az egy vonallal megrajzolt szentendrei népi motívumoktól az ikonos képekig, és az 1937-es év kiérlelt alkotásaiig. Egy csoportba kerülnek az érzékeny színvilágú maszkos képek, a háború rémét érzékeltető szürreális víziók, végül, a kiállítás zárásaként, komor lobogású utolsó szénrajzainak megrázó sorozata. Kiemelt helyet kapnak az életmű kulcsdarabjai, mint a Felmutató ikonos önarckép vagy a Szentendrei házak feszülettel.
Az utóbbi évtizedben erőteljes nemzetközi érdeklődés tapasztalható a művész Bartók Béla jelentőségéhez mérhető életműve iránt. A budapesti kiállítás bezárása után – a tervek szerint – több európai városban és a tengerentúlon is látható lesz a száz éve született Vajda Lajos gyűjteményes tárlata. A kiállításhoz a bemutatott anyag alkotó befogadását segítő, illusztratív katalógus társul.
A kiállítás kurátorai: Dr. Pataki Gábor művészettörténész és a Magyar Nemzeti Galéria részéről Dr. Gergely Mariann főmuzeológus.

19.00
Hólyagcirkusz Társulat: Pinokkió
Merlin Színház (Budapest, V. Gerlóczy utca 4.)


Nem akarsz abból a hitvány öt aranyból százat, ezret, kétezret csinálni? Gyere velünk! Mi nem piszkos haszonra dolgozunk. Mi csak másokat akarunk gazdaggá tenni. Másokat, bizony!

Szép ország jó ország
Gyere velünk meglátod
Gyere velünk nem bánod
Jó ország szép ország
Meglátod majd meglátod

Nincsenek megjegyzések: