2009. január 17., szombat

ICA apró örömei január 17 - 25.

A programajánló eslő darabja ma 10.30-tól egy politikai dokumentumfilm a Vörösmarty moziban, de a héten lesz konferencia és beszélgetések egész sora, s olyan színházi előadások, mint Ágens, Tünet együttes, a Honvéd színház vagy a Krétakör (Ipsum, Beckett egyfelvonásosok, Mi a szerelem? Made in China). Az Irodalmi Centrifuga élőfolyóirat legközelebbi Centrál-estjére január 29-én kerül sor.


JANUÁR 17. SZOMBAT


10.30
Fel nem szedett aknák
Vörösmarty Filmszínház (Bp. VIII. Üllői út 4.)
"Gyilkos bombák pusztítanak Közel-Keleten, előítéletek aknái teszik pokollá életünket itthon. A politika tehetetlen, próbáljuk meg mi. Erre tesz kísérletet Hajdú Eszter filmjében, melyben a zsidó származású Székely Gábor (az SZDSZ egyik alapítója) és Sebes Gábor (korábban SZDSZ-es, ma fideszes politikus) folytat görcsöket oldó beszélgetést velünk élő történelmünkről, zsidóságról. A film második tétele azt dokumentálja, hogyan mérgezi meg és bomlasztja fel a politikai megosztottság ma egy család életét." Lévai Katalin
A Holokauszt Emlékének Megőrzéséért Egyesület Baráti Köre a budapesti gettó felszabadulásának 64. évfordulójáról alkalmából levetíti Hajdú Eszter A „Fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció” című filmjét. A vetítést után Lévai Katalin, a Baráti Kör elnöke beszélget a rendezővel, Székely Gáborral és Vitányi Iván országgyűlési képviselővel. A beszélgetésa film után, 11.45-kor kezdődik. A belépés ingyenes.

19.00
Samuel Beckett rövid színművei
Szkéné Színház
A Tünet Együttessel ezúttal Simon Balázs vendégrendező dolgozott. A munka gyümölcse: Samuel Beckett rövid színművei Magyarországon most először színpadon Katasztrófa maraton címmel, január 14-17-ig 19.00 órától, a Szkéné Színházban.

20.00
Ágens és a Természetes Vészek Kollektíva: IPSUM
MU Színház (Budapest, XI. Körösy József u. 17.)

Vagyok az első és az utolsó. A tisztelt és a megvetett.
A szent és a céda. Feleség és szűz.
Vagyok a csend, mely felfoghatatlan.
Emlék, mely gyakran kísért.
Vagyok a beszéd, melynek hangja sokféle.
Világ, minek alakja összetett.

Akik nincsenek hozzászokva Árvai totális színházához, esetleg nem kedvelik az Ágens-féle ösztönös színpadi létezés módozatait, feltehetően kikérik majd maguknak a látottakat. (Jászay Tamás)
Rendkívül erős ingerekkel stimuláló konyhai teremtés és elveszéslaboratórium...lefegyverző látványvilágú, játékost és nézőt a végletekig próbára tévő teljesítmény.
Asztmásoknak, epilepsziásoknak – nem ajánlott! (Halász Tamás)
Vegyél magadhoz - megértésből és fájdalomból.
Vegyél magadhoz - Vigyél el engem!"
jegyár: 1.500,-Ft diákjegy: 1.000,-Ft


JANUÁR 18. VASÁRNAP


17.00
Színészklub - Csáki Judit műsora
Az Alexandra Pódium (Budapest, V. Nyugati tér 7.)
Csáki Judit vendége Ladányi Andrea táncos, koreográfus lesz, a tavalyi POSZT legjobb női alakításának elhozója, aki Az öreg hölgy látogatásában nyújtott alakításával nyerte az elsimerést. Többek között a Bárka színházban is láthatjuk Jorma Uotinen Piaf, Piaf című előadásában.



JANUÁR 19. HÉTFŐ


10.00
IBBY List of Honour Díj átadás és Mese, mese, mátka konferencia
FSZEK (Bp, VIII. Szabó Ervin tér.)
Az IBBY nemzetközi gyerekkönyves szervezet idei List of Honour díjainak egyike Czigány Zoltán illusztrátoré, íróként az elismerést Rumini-sorozatával és a Cipelő cicák sorozattal Berg Judit kapja.

16.00
szlovák-magyar értelmiségi kerekasztal beszélgetés
Ráday Könyvesház (1092 Budapest, Ráday utca 27.)
Az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítvány és a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezetének programján
Rudolf Chmel, a prágai Károly Egyetem Kelet- és Közép-európai Tanulmányok Intézetének igazgatója, Csehszlovákia volt budapesti nagykövete, volt kulturális miniszter
Ormos Mária történész, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja
Peter Weiss, a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem tanára, a Demokratikus Szlovák Baloldal egyik alapítója és volt elnöke
Hushegyi Gábor, a Szlovák Nemzeti Múzeum kurátora
Gyáni Gábor történész, az MTA TTI tudományos tanácsadója, az ELTE BTK egyetemi tanára
és Závada Pál szociológus, író beszélgetnek
Mihancsik Zsófia moderálásával.

19.00
Párosok - Váradi Júlia beszélgetéssorozata
Az Alexandra Pódium (Budapest, V. Nyugati tér 7.)
Váradi Júlia vendégei ez alkalommal Vojnits Erzsébet és Szűts Miklós festőművészek, házastársak, akiknek nemrégiben jelent meg közös albumuk.

19:00
Merlin Színház (Bp, V. Gerlóczy utca 4.)
Honvéd Színház: Mi a szerelem?
Kárpáti Péter darabja a Zuboly Együttes élő zenéjével január 19-én, 20-án és 21-én látható.



JANUÁR 20. KEDD


Barack Obama beiktatási ceremóniájának napja.

10.00
Csak azért is avantgárd! – Az avantgárd irodalom megújulása a 80-as években
Magyar Írószövetség székháza, 1062 Budapest, Bajza u. 18.
A Magyar Írószövetség Avantgárd Szakosztálya – Bohár András Kör által szervezett konferencia témája a 80-as évek magyar avantgárd irodalma Magyarországon és a határon túl.

A konferencia munkarendje:
10.00–12.30 óra: irodalomtörténészek és irodalomkritikusok előadásai
12.30–13.30 óra: ebédszünet
13.30–16.00 óra: aktív alkotók előadásai

Meghívott előadók:

Délelőtti ülésszak

Deréky Pál (Bécs): A 80-as évek magyar avantgárd irodalma két évtized távlatából
G. Komoróczy Emőke (Budapest): A 80-as évek történelmi nézetben
H. Nagy Péter ( Érsekújvár): Nem minden marginális, ami a periférián keletkezik. Visszatekintés a 80-as évek határon túli avantgárd expanziójára
Vilcsek Béla (Budapest): Az „arctalan nemzedék” (neo)avantgárd arcai
Zsávolya Zoltán (Budapest) Horizont vagy perspektíva? Posztmodernség-reflexiók a nyolcvanas évek magyarországi és határon túli neoavantgárd irodalmában

Levezető elnök: L. Simon László

Délutáni ülésszak

Bujdosó Alpár (Bécs): Újra és újra a kísérletről
Papp Tibor (Párizs–Budapest): A Magyar Műhely mint avantgárd folyóirat
Petőcz András (Budapest) Kiáltás és jel (Pályakép a 80-as évekből)
Szkárosi Endre (Budapest) Az összművészeti paradigma színpadi térben. A vizualitás szerepe a 80-as évek koncertművészetében
Szombathy Bálint (Budapest): A 80-as évek a visszapillantás tükrében


19.00
„…a költő azt akarta mondani…” – Kiss Judit Ágnes sorozata
Az Alexandra Pódium (Budapest, V. Nyugati tér 7.)
Költők egymás közt címet is kaphatott volna a mai beszélgetés az Alexandra Pódiumon, (ahol a rossz nyelvek szerint hamarosan megszűnik a folyamatos műsorszolgáltatás, így elképzelhető, hogy az utolsó hónapok egyikében járunk, mikor a Tükörteremben ülve hallgathatjuk íróinkat) hiszen a kérdező, Kiss Judit Ágnes maga is költő. vendége ez alkalommal Falcsik Mari költő lesz.

20.30
KINO (Bp, XII. Szent István krt. 16.)
Megrajzolhatók-e az emlékek? - A dokumentarizmus animációs lehetőségei
A beszélgetés a Kinoban vetített két, nagy nemzetközi visszhangot keltett animációs film, a Libanoni keringő (2008., rendező: Ari Folman) és a Persepolis (2007., rebdező: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud) c. alkotások által felvetett kérdések köré épül.
Mindkét film szubjektív szűrőn keresztül mutat be egy történeti távlatú, valós politikai és társadalmi traumát. Hogyan dolgozza fel az animációs forgatókönyv a privát emlékezetet és a dokumentarista elemeket, az aktuálpolitikai vonatkozásokat? Hogyan animálható az emlékek elfojtása és a múlt feldolgozása?

A beszélgetés részvevői: Fülöp József, a MOME animációs szakának vezetője; Orbán Katalin irodalomtörténész és Török Ferenc filmrendező. Moderátor: Iványi Brigitta, művészettörténész, kurátor (Kovásznai Kutatóműhely)


JANUÁR 21. SZERDA


18.00
Polcz Alaine: Életszakácskönyv
Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Szerdai Szalonja (Budapest, V. Szent István tér 15.)
Polcz Alaine könyvének interaktív bemutatója. Beszélgetőpartnerek: Hollós Róbertné Gizi néni, Polcz Alaine egyik kedves barátnője és a könyv fontos szereplője, Mészáros Sándor, a Pesti Kalligram Kiadó igazgatója, és Ablonczy Anna, a könyv szerkesztője. A beszélgetés moderátora: Czégé Anikó.
A helyszínen Polcz Alaine Kalligram Kiadónál megjelent könyvei kedvezményesen (40 %) megvásárolhatók.

18.00
Skandináv Krimiklub: Arnaldur Indriđason
Libri Könyváruház az Árkád bevásárlóközpontban (Örs Vezér tér)

Arnaldur Indriđason legutóbb magyarul megjelent, Távoli hangok című könyvéből Lengyel Ferenc, a Katona József Színház művésze olvas fel részleteket.

A Skandináv Ház Alapítvány beszélgetőtársai: Babiczky Tibor, költő, kritikus, krimi szakértő és Torma Péter, a Távoli hangok magyarra fordítója.

A könyváruház a klub összes résztvevőjét meghívja egy Frei-kávéra. Szeretettel várnak minden érdeklődőt!

Az író így vall pályája kezdetéről: "Azt hiszem, a véletlen hozta, hogy krimiket kezdtem el írni. Legalábbis nem tudatos döntés volt, az első regényem megírása után döbbentem csak rá, hogy akár kriminek is beillik.
Az izlandi detektívtörténeteknek nincs igazán nagy múltjuk. A XX. század első felében jelentek meg alkalmanként krimik, de a műfaj nem gyökeresedett meg. Az izlandi emberek nem értékelték sokra, nem tartották igazán irodalmi alkotásnak a krimiket, kicsit le is nézték ezt a műfajt. Úgy gondolták, Izlandon nem történik soha semmi, itt nem szoktak emberekre lövöldözni, mint Los Angelesben, valójában nincs is miről írni. Manapság azonban más a helyzet, az embereknek megváltozott az izlandi krimikről alkotott véleménye.

1997-ben adták ki az első könyvemet, melyben egy fiatalember próbál fényt deríteni arra, hogy elmegyógyintézetben élő testvére miért lett öngyilkos. A nyomozásban két felügyelő segít neki. A detektívek karaktereit megtartottam, főszereplői maradtak a későbbi könyveimnek is."

További részletek a szerzőről a Skandináv Ház honlapján megjelent cikkben.



JANUÁR 22. CSÜTÖRTÖK


16.00
Írók Boltja (Bp. VI. Andrássy út 45.)
Fogarassy Miklós: „Még nem kelt fel a nap.” Mészöly Miklós Elégiája
Fogarassy Miklós kötetét Nádas Péter mutatja be.

19.00
Vámos Klub Takács Zsuzsával
Az Alexandra Pódium (Budapest, V. Nyugati tér 7.)
Vámos Miklós vendége Takács Zsuzsa költő.



JANUÁR 23. PÉNTEK


10.00
Szalay Lajos grafikusművész életmű kiállítása
KOGART Ház (1062 Budapest, Andrássy út 112.)
„A világ következő legnagyobb grafikusa valószínűleg egy magyar, akit Szalay Lajosnak hívnak.” (Pablo Picasso, 1967)
*
Szalay Lajos (1909-1995) a 20. századi magyar grafika legjelentősebb alakja február 26-án lenne 100 éves. A KOGART Ház életmű kiállítása több mint 300 festmény, színes és fekete-fehér grafika, könyvillusztráció és sokszorosított grafika segítségével a művész teljes munkásságát bemutatja úgy, ahogyan arra mind a mai napig nem volt példa: az eddig ismert néhány tucatnyi festmény és színes tusrajz mellett megtekinthető lesz a Pór István által az alapítványnak adományozott több mint száz rajz, illetve az Egyesült Államokból hazahozott mintegy 60 színes festmény és grafika.
Pályája az 1930-as évek elején indult. Kezdetben festőnek készült, majd a színek egyre inkább háttérbe szorultak, alkotásait ezután már többnyire fekete tussal készítette - ezt tartotta a legkifejezőbbnek. A II. világháború előtt már önálló rajzkönyve jelent meg, és Farkas István festőművész felkérésére köteteket illusztrált a Singer és Wolfner Kiadó számára. A világháború alatt haditudósítóként megjárta a Don kanyart, 1946-ban pedig Boldizsár Iván meghívására rajzolóként részt vett a párizsi béketárgyalásokon. Ezért feleségével a párizsi éhezésből és nélkülözésből menekülve Argentínába emigrált, ahol 10 évig élt. Tanított a Buenos Aires-i és a Tucuman-i egyetemen és forradalmasította az argentin rajzművészetet. Ahogy az argentin kritika fogalmazott: létezik egy Szalay előtti és egy Szalay utáni művészet Argentínában.
Az 1956-os magyar forradalom mélyen érintette az emigrációban is, számos rajzot készített a rádióhírek alapján. 1958-ban feleségével és Argentínában született lányával, Klárával New York-ba ment, a következő közel három évtizedben itt élt. Élete alkonyán Miskolc város meghívására, amelynek díszpolgára is, hazaköltözött, és 1995-ben bekövetkezett haláláig ott élt, de már nem dolgozott.
Művészi hagyatéka számos könyvillusztráció mellett néhány olajfestmény és több ezer rajz. Kortársai és az utódok mesterként néztek fel rá, munkássága rendkívül nagy hatást gyakorolt többek között Kondor Béla, Bálint Endre és Szász Endre művészetére, de a 20. század második felének szinte minden grafikusára. Elsősorban a Biblia, az antik mitológia, a háború és az 1956-os magyar forradalom sorskérdései foglalkoztatták. Rajzaiban főképp a Jó és a Rossz harca, az egyetemes értékek megfogalmazása és az ember helye a világegyetemben kapja a legfőbb hangsúlyt. Számos illusztrációt készített Cervantes, Shakespeare, Dosztojevszkij, Kafka és sok más író, költő munkáihoz, és szándékában állt Dosztojevszkij A Karamazov testvérek munkáját szöveg nélkül, csak rajzokkal elmesélni. Fő műve, az 1960-as évek közepén New Yorkban készített Genezis című album, amely a Biblia szövegeit kísérve több mint száz rajzon keresztül meséli el Mózes első könyvét.



JANUÁR 24. SZOMBAT


pihenés :)



JANUÁR 25. VASÁRNAP


21:00
Krétakör produkció: Made in China
Merlin Színház (Bp, V., Gerlóczy u. 4.)
Dokudráma egy Budapesten élő kínai nőről. A darab január 25-én és 29-én este kilenctől, 30-án este héttől látható.

Nincsenek megjegyzések: