2009. február 6., péntek

ICA apró örömei február 6-tól 15-ig

Mozambiki tánctanítás, páratlan centrifuga, performansztörténeti bevezetés, könyvbemutatók és egyéb nyalánkságok a következő néhány napban.
Mindenkinek jó szórakozást, aki útnak indul!


2009. február 6. 18.00
Mozambiki táncbemutató és tánctanítás
Budapet, VI. ker. Dózsa Gy. út 108. (a Hősök Terénél, az Állatkerttel szemben)

Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt 2009. febr. 6-án pénteken 18-20h között tartandó mozambiki táncbemutatóra és tánctanításra. A tánc („marrabenta") jellegzetes mozambiki tánc, ami helyi és portugál zenei- és táncstílus összeolvadásával alakult ki. (Mozambik 1973-ig volt portugál gyarmat)
A bemutatót és tánctanítást Arsénio Vasco Juliao tartja, aki néhány hétig országunkban tartózkodik, a program teljesen ingyenes.
Cím: Budapest, VI. ker. Dózsa Gy. út 108. (a Hősök Terénél, az Állatkerttel szemben) Kapucsengő: 12

2009. február 7.
Warhol itthon, 120 képpel
REÖK Palota (Szeged, Tisza Lajos körút)

Az év képzőművészeti szenzációja nyílik február 6-án, pénteken a REÖK-ben: Andy Warhol tárlatán a világ talán legismertebb alkotásait, a Marilyn-portrékat is kiállítják. Az intézmény egy teljes emeletét megtöltő, hatalmas méretű képek pop-art hangulatban, harsány színekkel várják a látogatókat.
„Ha jól belegondolunk, az áruházak tulajdonképpen olyanok, mint a múzeumok.” Andy Warhol ezzel a kijelentéssel végképp lerombolta a határokat az úgynevezett „magasművészet” és a mindennapi élet között. A világ egyik legismertebb képzőművészének, kultuszfigurának nagyszabású kiállítása február 6-án nyílik a szegedi REÖK-ben. Többek között világhírű Marilyn Monroe-sorozatával, Diana Ross- és Mao Ce Tung-portréval, Ladies and Gentlemen-szériájával, valamint amerikai indiánokról készült sorozatával képviselteti magát.
Warhol életművének szinte teljes keresztmetszetét adja a kiállítás, melyen a főbb művei közül számos látható. A tárlat volumenét a képek hatalmas mérete is mutatja. Ilyen nagyszabású Warhol-kiállítás még nem szerepelt magyarországi kiállítóházban. A képek biztosítási értéke közel 250 millió forint. Warhol-kiállítás a közelmúltban több világvárosban, így most London, Milánó és New York után Szegeden találkozhat a közönség a művész alkotásaival.
A kiállításon szereplő szitanyomatok osztrák magángyűjtőktől származnak, a legtöbb képet a bécsi Ernst Hilger Galériából valamint a szintén bécsi Peter Infeld Alapítványból válogatta a kurátor, Nátyi Róbert. Az eredeti tervekhez képest bővült a tárlat anyaga – több mint hetven kép várja a nézőket –, így belekerültek olyan érdekességek is, mint a Warhol által híressé tett Velvet Underground zenekar lemezborítói.
Az Andy Warhol kiállítás harsány színekkel, bizarr formákkal és a hetvenes évek bombaként robbanó – hatását azóta is érzékeltető – képzőművészeti irányzatának, a pop-artnak szellemiségével várja az érdeklődőket február 7-től május 8-ig. A teljes árú belépő 1000, a kedvezményes 800, a csoportos teljes árú 800, a csoportos kedvezményes 600 Ft-ba kerül majd.

Ex Librisek a Nemzeti Könyvtárban: Diskay Lenke hagyatéka
Országos Széchenyi Könyvtár (Bp, I., Budavári Palota F épület)
"Ex librisek a Nemzeti Könyvtárban: Diskay Lenke hagyatéka" címmel nyílt kiállítás az Országos Széchényi Könyvtár 5. emeletén, a Plakát- és Kisnyomtatványtár előtti térben. A tár 1997-ben kapta ajándékba a méltán híressé vált Diskay Lenke grafikusművész hagyatékát.
2008 szeptemberétől kezdődött meg az anyag rendszerezése, részletes katalogizálása - ez szolgáltatott hátteret a főként ex libriseket bemutató kiállításhoz, mely május 16-áig lesz megtekinthető.

2009. februr 8. 16.00
Pixelek – záró tárlatvezetés
Ernst Múzeum (Bp, VI. kerület, Nagymező utca 8.)

Kiállítók: Albert Ádám, Asztalos Zsolt, Batykó Róbert, Borsos Róbert, Czene Márta, Fodor János, Galbovy Attila, Hidvégi Áron, Kokesch Ádám, Komlovszky-Szvet Tamás, Kovács Budha Tamás, Orosz Klára, Ötvös Zoltán, Péli Barna, Sipos Eszter,
Stark Attila, Sudár Péter, Szabó Eszter.
Vasárnap zár az Ernst Múzeumban a Műcsarnok és a magyar MTV közös szervezésében létrejött Pixelek kiállítás. Szokásunkhoz híven a zárónapon a kiállítás kurátora, ez alkalommal Petrányi Zsolt tart tárlatvezetést mindazoknak, akik még nem látták a kiállítást, vagy látták, de többet szertnének megtudni róla.
Néhány idézet a kiállítás kritikáiból:
"Jól szerkesztett beetető kiállítás, ami a könnyen fogyasztható popkulturális trendek mentén rántja be az óvatlan tárlatlátogatót a kortárs konceptuális művészet zárt elitbirodalmába." (Rieder Gábor, Artportál)
"A tárlat legmegkapóbb sajátossága a játékosság. Arra inti a látogatót, hogy ne tessék nagyon komolyan venni a művészetet. A fiatalok munkái szemtelenek, pimaszak, messze vannak még a konzervált művészettől. Az indulás így első válogatásra ígéretesnek tűnik, de hogy mely művek és művészek állják ki az idő próbáját, az még elválik." (Kőhegyi Ilona, Kultúrpart)
"Remek installációk és festmények bizonyítják, hogy nem Stark Attila az egyetlen fiatal képzőművész Magyarországon. (...) A csupa friss ötlet, az új képzőművész generáció munkáinak láttán sajnáltam először, hogy még sosem láttam egyetlen Pixel epizódot sem." (Razo, Kultplay)
A tárlatvezetés a belépőjegy megvásárlásával ingyenes.
A kiállítás megtekinthető 2009. február 8-ig.
Nyitva tartás: kedd-vasárnap 11.00 – 19.00




Stark Attila: Bar Tromb


2009. február 9.
Jörg Immendorff grafikai kiállítása
Zichy kastély, Zsámbék

A felújított Zichy kastélyban látható a két egykori német tagállam újraegyesítésének gondolatát már jóval annak valós megtörténte előtt művészi gondolkodásának homlokterébe állító Jörg Immendorf német képzőművész-grafikus életmű-kiállítása.



2009. február 10. 18:00
Győrffy Réka: Tengerajtó - könyvbemutató
Magyar Írószövetség Székháza (Bp, VI., Bajza u. 18.)

Győrffy Réka kötetének bemutatója - a kötetből néhány verset múlt héten olvashattak versvasárnap rovatunkban.



2009. február 10. 18:00
Fiatal Művészek Galériája (Hotel Hélia előtere, Budapest XIII. ker. Kárpát u. 62-64)
Az Indonéz Köztársaság fotó- és Tari Eszter: redezett káosz című olajfestmény-kiállításának megnyitója

A fényképek és a festmények egy része Indonéziában készült.
A kiállítást megnyitja: Mangasi Sihombing úr, az Indonéz Köztársaság Magyarországra, Horvátországba, Bosznia-Hercegovinába és Macedóniába akkreditált, rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Dr. Máthé Andrea művészettörténész és Karsai István színész, a Budapest TV munkatársa.

2009. február 11. 18.00
Múzeum a szabad ég alatt. Van-e helye a műalkotásoknak a város szívében?
Ludwig Múzeum, 3. emeleti kiállítóterem (Bp, IX. Komor Marcell u. 1.)

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum és a Francia Intézet közös szervezésében Magyarországra látogat Laurent Le Bon, a metzi Pompidou Központ igazgatója, valamint a párizsi Pompidou Központ kurátora, hogy új könyvének megjelenése kapcsán előadást tartson.
Az előadás címe: Múzeum a szabad ég alatt. Van-e helye a műalkotásoknak a város szívében? Hogyan alakulhatnak át a közterek szabadtéri múzeummá?
Az előadás 2009. február 11-én, szerdán 18.00 órakor a Ludwig Múzeum 3.emeleti kiállítóterében lesz.
Az előadás francia nyelvű, magyar szinkrontolmácsolással.
A belépés ingyenes!

2009. február 11. 18.00
Bem mozi (Bp., II., Margit krt. 5/b.)
Esze Dóra: Kurt Cobain kardigánja

Esze Dóra könyvének bemutatóján vetítés, felolvasás és beszélgetés is lesz: Esze Dóra, Mészáros Sándor (szerkesztő) és Szűcs Péter (az irodalomértő olvasó) valamint Kurt Cobain unplugged koncerten elhíresült kardigánjának részvételével.

2009. február 11. 19.00
Bódis Kriszta retrospektív
Nyitott Műhely (Bp, XII. Ráth György u. 4.)


Bódis Kriszta dokumentumfilmjei a Műhelyben, minden hónap második szerdáján.
RABSZOLGAVÁSÁR 2. rész - film a prostitucióról és az emberkereskedelemről - utána beszélgetés a rendezővel.

2009. február 11. 19:00
KELEMENI ESTÉK - Valentin napi szabad felolvasás
Apacuka (VIII. Horánszky utca 5.)


Hagyományos Valentin napi estjükre várják mindazokat, akik felolvasnának legfrissebb munkáikból (6-8 vers, másfél-két oldal próza), s azokat is, akik csak hallgatnák az irodalmi „tobzódást”.
Egy pohárka, akaraterősítő bor is várható. Mikrofon van.
Moderál: Novák Valentin. Zenél: A Plastic Rabbits Formáció és mindazok, akik hangszert hoznak.

2009. február 12. 18.00
Godot Performansz estek no. 1: Bevezetés a művészi performansz világába
Gödör (Bp, V. Erzsébet tér)

A művészi performansz hazai kezdetei, performerek a 70-es, 80-as években. A performansz műfaj vizualitása, képzőművészeti gyökerei. A hatásgyakorlás művészetének eszköztára. A test, mint téma: testművészet, akcióművészet, művészi performansz. Archív filmvetítés és beszélgetés a magyarországi performanszművészetről.
Beszélget: efZámbó István, Szirtes János és feLugossy László
Moderátor: Szombathy Bálint.
Az est fél nyolckor kezdődik, addig vetítés látható!!
Az est létrejöttét a MASZRE, Godot Kortárs Intézet (www.godot.hu) és a Gödör Klub támogatta.
A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!
Az estsorozat szervezői: Györe Gabriella és Czapáry Veronika.

2009. február 12. 19.00
Páratlan Centrifuga: A vendég - Bitó László
Centrál Kávéház (Bp, V. Károlyi Mihály u. 9.)

A meghívót ide kattintva olvashatják.

2009. február 12. 20.00
Toldi mozi (Bp, V. Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)
Fehér György-díj átadása
Idén először a nagyközönség is részt vehet a díjátadón. Fehér György 70. születésnapi ünnepségére, mely február 12-én, csütörtökön 20 órakor a Toldi moziban kerül megrendezésre, korlátozott számban jegyek is kaphatók, tehát idén először a közönség is részese lehet az eseménynek.
A rendezvényen a kimagaslóan tehetséges Balázs Béla-díjas érdemes művész 1998-ban készült Szenvedély című filmje is bemutatásra kerül, mely a 29. Filmszemlén számtalan díjat kapott: a fődíjat, a legjobb rendezés, legjobb női színész (Bánsági Ildikó), legjobb férfi színész (Derzsi János), operatőri díjat (Gurbán Miklós), a Gene Moskovitz -díjat, és külföldön is számtalan elismerésben részesült.
Az ünnepségen adják át az idei Fehér György-díjat, melyet egy játékfilmrendező kap. Az est házigazdái a Szenvedély főszereplői: Bánsági Ildikó és Derzsi János, vendég a rendező 1990-ben készült Szürkület című filmjének főszereplője, Haumann Péter.

2009. február 12. 21:30
BEMfél10Filmklub Spiró Györggyel és Török Ferenccel
BEM mozi (Bp, II., Margit körút 5/B)

SPIRÓ GYÖRGY író és TÖRÖK FERENC filmrendező lesz a BEMfél10Filmklub vendége.
Megnézzük a KOCCANÁS című filmet, amit Török Ferenc rendezett és az idei, 40. Magyar Filmszemlén rendezői díjat kapott Tv-film kategóriában, Spiró György drámájából (Legjobb Új Magyar Dráma, Szinikritikusok Díja 2004) és forgatókönyve alapján. A filmet celluloidról vetítik, utána beszélgetés az alkotókkal.
További információk: a filmklubról
a filmről

2009. február 13. 15.00
Zárt színházak vagy nyitott műhelyek? - A TÁP Színház ( Vajdai Vilmos és Keserű Imre)
Színházi Intézet (Bp, I. Krisztina krt. 57.)
A TÁP Színház a vendége a Színházi Intézet sorozatának. Kicsi beszélgetés, de még inkább tréning-helyzetgyakorlatok Vajdai Vilivel (ez azért nem kis dolog)! Éljetek e lehetőséggel!

2009. február 14-15. 20.00
MU Színház (Bp, XI., Körösy József u.)
Juhász Kata Társulata: Bach - testben Est

A két kísérletező mű társalkotója Juhász Kata koreográfus mellett Korai Zsolt audiovizuális művész, aki a hangzó- és látványvilág megteremtésében vállalt jelentős szerepet. Mindkét koreográfia zenei alapja egy-egy szólóhangszerre, hegedűre illetve csemballóra írt Bach mű: a G-moll hegedűszonáta, majd a Goldberg-variációk.

Egy nő - Előadják: Kopeczny Kata, Sebestyén Tímea - 18'

Juxtaposition (egymás mellé helyezés) - Előadják: Gulyás Anna, Kopeczny Kata, Sebestyén Tímea, Grecsó Zoltán, Gulyás Oszkár, Kelemen Krisztián - 43'

Nincsenek megjegyzések: