2009. február 12., csütörtök

Pályázatok haikura, mesére, logóra

A Pozsonyi Pagony ismét meghirdeti a meseírók és illusztrátorok közös munkájára buzdító, pénzdíjas Aranyvackort, a Napkút kiadó a Napút folyóiratban való megjelenéssel díjazott haiku-pályázatot írt ki, de akik a logókészítésben jártasak, azoknak is ajánlunk egy pályázatot.


Ismét Aranyvackor!
illusztrátori és meseíró pályázat


A Pagony ismételten meghirdeti Aranyvackor pályázatát. A 2007-ben alapított és kétévente megrendezésre kerülő Aranyvackor- díj és pályázat célja olyan tehetséges írók és illusztrátorok felkutatása-megtalálása, akik képesek magas színvonalon szólni a gyerekekhez, és akiknek a munkáiból mind képileg, mind tartalmilag igényes gyerekkönyv készíthető.

Amit várunk: Még nem publikált szöveget, meserészletet vagy egész mesét, és a szöveghez szervesen illeszkedő legalább három darabból álló, tetszőleges technikával készített képsorozatot. A szöveg és a képek szerzője lehet ugyanaz a személy, jelentkezhetnek író-illusztrátor párosok is, de adott esetben elfogadunk csak képet vagy csak szöveget beküldő pályázatot is.

A 2009-es pályázat témája: A VÁROS

A pályázatot elektronikusan, a Pagony honlapján a jelentkezés menüpont alatt, regisztrációt követően lehet leadni.


A pályázat beérkezési határideje: 2009. március 31.

Nevezési díj: 5000 Ft

A zsűri tagjai: Győri Hanna kritikus; Lackfi János író, költő, műfordító, szerkesztő; Kovács Eszter szerkesztő, Pozsonyi Pagony; Paulovkin Boglárka grafikus, illusztrátor; Szeifert Judit művészettörténész. A zsűri elnöke és a pályázat védnöke: Gyulai Líviusz, Munkácsy Mihály-díjas, Kossuth-díjas grafikusművész.

Fődíj: 100 000 Ft a Pozsonyi Pagony felajánlásából.

További díjakat és különdíjakat a Csimota Kiadó, a General Press Kiadó, a Móra Kiadó, a Naphegy Kiadó, a Pozsonyi Pagony, a Csodaceruza gyerekirodalmi folyóirat, a Litera online irodalmi magazin, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Éva Magazin, a Minimax magazin és a Budai Rajziskola ajánlott föl.



A májusi díjátadó ünnepségnek és az Aranyvackor-kiállításnak a Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont. A 2007-es pályázat sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy azok a szerzők-illusztrátorok, akik részt vettek a kiállításon, bekerültek a kiadói köztudatba, sokukkal (főként a díjazottakkal) szerződést kötöttek, vagyis a munkáik valóban könyv alakban is megjelenhetnek.

Az Aranyvackor pályázat díjazottjai között volt többek között Finy Petra Lámpalánya, Nádori Lídia Jancsimeséi és Szijj Ferenc Zöldség Annája, az illusztrátorok közül pedig jelent meg azóta könyve Gévai Csillának (Mesék a Tejúton túlról), Agócs Írisznek (Jancsi és Juliska, Cipelő cicák), Kun Fruzsinának (Sárkány a lépcsőházban), Gyöngyösi Adriennek (Csipkerózsika, Altató, Lámpalány meséi), Makhult Gabriellának, és hamarosan Rubik Annának.

Miért van szükség egy ilyen díjra? Nem mindegy, hogy mit lát, mit hall, és mit olvas a gyerekünk. Sőt! Ahhoz, hogy gyerekeinkből művészetértő és a művészetet, olvasást szerető felnőtt váljék, nagyon komolyan kell vennünk, hogy az, amit lát, hall és néz, jó minőségű legyen. A MKKE adatai szerint a Magyarországon megjelenő könyvek 10%-a gyerekkönyv – és ennek a 10%-nak legnagyobb örömünkre egyre nagyobb hányada a szövegre és illusztrációra egyaránt adó, minőségi munka. A külföldi kínálattal összehasonlítva azonban még mindig azt látjuk, hogy kevés itthon az igazán jó gyerekkönyv, az olyan kiadó, aki tudatos koncepcióval rendelkezik, és az olyan szülő, aki megfontoltan tudna választani az óriási és áttekinthetetlen kínálatból.

A díjalapítással – természetesen azon túl, hogy új tehetségeket találjunk – az volt a célunk, hogy az alkotók megismerhessék egymást, a kiadók megismerhessék az alkotókat, a sajtó és rajtuk keresztül a nagyközönség pedig megismerhesse azokat a kiadókat, akik komolyan gondolják azt, hogy egy gyerekkönyv elkészítése egyáltalán nem gyerekjáték, hanem komoly szakma. Azt vártuk (és úgy érezzük, sikerült is valamit elindítanunk), hogy kicsit felpezsdüljön és színvonalasabbá váljék a magyar gyerekkönyv-piac, és hogy a gyerekkönyvekhez való hozzáállás és a gyerekirodalomról való gondolkodás végre itthon is felnőtté váljék. - adták hírül a pályázat kiírói.


A SZÍNES GYÖNGYÖK LOGÓT VÁR



A Színes Gyöngyök Délvidéki Roma Nőkért Egyesület pályázatot hirdet az egyesület logójának tervezésére. 2009. március 8-án 5. születésnapját ünnepli a Színes Gyöngyök Délvidéki Roma Nőkért Egyesület, amely arculatváltásához, megjelenésének "színesítéséhez" várja az egyesület misszióját híven tükröző logót és megtervezőjét. Az egyesület a gyerek – NŐ – család – foglalkoztatás témakörben végzi munkáját: a NŐ elsődleges feladata a család összefogása, ösztönzése és támogatása a családtagok egyéni, valamint a család egészének boldogulására, életminőségük javítására – mondják. Az egyesület ebben kívánja segíteni a Nőt, a nőket.

Ennek érdekében foglalkoznak gyermek- és ifjúságvédelemmel, oktatással, romák és mély-szegénységben élők szociális és társadalmi mobilizációjával, egészségvédelemmel és megelőzéssel, foglalkoztatásszervezéssel és az ebben való közreműködéssel, a közösségi kultúra hagyományainak ápolásával.

További információ található a honlapjukon, de kérhető és kapható telefonon (72/210-142) is. A pályázati adatlap a szinesgyongyok@tvn.hu e-mail címen kérhető.

Pályamunkák mérete nem meghatározott, bármilyen technikával elkészíthetőek. A pályamunka elkészíthető egyénileg, illetve alkotói csoportban.

Alapvető elvárásaik a pályamunkával kapcsolatban: a logótervben a kék szín jelenjen meg mint meghatározó szín vagy motívum. Legyen figyelemfelkeltő, dinamikus és képviselje az egyesület misszióját.

Az legjobb pályamunka beadója számára önálló kiállítás megrendezését biztosítjuk, valamint bemutatkozási lehetőséget nyújtunk honlapunkon.

Beadási határidő: 2009 február 27. péntek, 16.00 óra
Eredményhirdetés: 2009. március 7.

Az egyesület a pályázat eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi, illetve a pályázókat e-mailben értesíti.
Beadás módja: CD-DVD adathordozón digitális formában, JPEG formátumban, színes és fekete-fehér változatban, a pályázati adatlap kitöltésével.

Postai úton illetve személyesen:
Színes Gyöngyök Délvidéki Roma Nőkért Egyesület Irodája
7624 Pécs, Rét u. 11.


Haikura, haibunra várva; téma: FALEVÉL


A Cédrus Művészeti Alapítvány és Százhalombatta Város Önkormányzata haiku- és haibun-pályázatot hirdetett (a haibun rövid prózában kibontott haiku, prózai haikuutazás). Mindne pályázót várnak, aki a magyar nyelvű haikuirodalmat szép szerzésekkel gazdagítani szeretné saját művekkel, vagy esetleg eddig máshol még nem közölt fordításokkal is. Terjedelmi megkötés („darabszám”) nincs, de a tematikát fontos figyelembe venni: a téma a falevél.

Az Alapítvány kiírása szerint aki a haiku japán „testvéreinek” valamelyikébe formálja impresszióit, az előtt is nyitva áll a lehetőség, ám az ilyen formában írt alkotásokkal publikálási szándékaik szerint később foglalkoznak. A beküldési határidő március 8., a beérkező művek legjavát a Napút folyóirat márciusi számában (első lépésként) közzé is teszik.



A tavasz folyamán a pályamunkák beküldői közül sokan személyesen is találkozhatnak majd egymással a kiírók által biztosított helyen, s közönség előtt olvashatják fel alkotásaikat. Hogy ez létrejöhessen, kérik a pályázókat a pontos adatok megadására.

A „pályázathoz” jelentkezési lap nem tartozik, nevezési díj nincsen. A pályamunkákat személyesen a kiadóban, elektronikus úton (napkut@gmail.com) vagy postán fogadják (cím: Budapest, 1014, Szentháromság tér 6. mfsz. 29.) a szerző elérhetőségeinek megjelölésével.

2 megjegyzés:

nagy veronika írta...

Szeretnék indulni a meseillusztrációs pályázaton, de nincs fent elég információ.
Hol, milyen módon és hova kell befizetni a pályázati díjat?
A "regisztráció" menüpontot sehol nem találtam a honlapon, ahol elvileg a pályázati anyagot kell feltölteni.

Válaszukat előre is köszönöm.

Nagy Veronika

iCentrifuga írta...

Kedves Nagy Veronika,
pályázni nem ezen a honlapon, hanem a pályázatot kiíró Pozsonyi Pagony honlapján lehet, ott olvashatók a részletesebb információk is.
Sok sikert a pályázathoz!