2009. március 18., szerda

Big Mind: csoda szkeptikus felnőtteknek

A módszer, amellyel most ismerkedünk, a Big Mind. Szenzációként söpör végig napjainkban, Amerikában és Európában. A Big Mind ötvözi a zen buddhizmus évezredes hagyományát és a 21. századi pszichológiát. Tízezrek gyakorolják a forradalmi módszert, amellyel lecsendesíthető a tudatban dúló zaj, és amely segít, hogy tisztán lássuk a minket körülvevő világot. A Big Mind most Budapesten is bemutatkozik. - A Mokusho Zen Ház és a Feldmár Intézet közös sajtóközleményét ismerteti Nyersbakó Irén.


BIG MIND: CSODA SZKEPTIKUS FELNŐTTEKNEK

Sajtóközlemény
2009. március 12.
Kiadja a Mokusho Zen Ház és a Feldmár Intézet
Korlátlan felhasználásra!


Akkor mennek jól a dolgaink, ha jó döntéseket hozunk, jó ritmusban. Természetesen, amilyen egyszerűen hangzik mindez, valójában olyan nehéz.
Minél nagyobb elvárások előtt állunk, minél fontosabb kérdésekben kell döntenünk, annál több mindennel telítődik a tudatunk és a figyelmünk. Sokszor egy egész döntéshozói csapat néz ki a fejünkből, hogy akkor most miként is legyen: mi a legfelsőbb ok, a legfontosabb érv, a mindennél előbbre való alapkérdés, a személyes cél, a projekt célja, a közösség célja? Telnek a percek, órák, hetek, hónapok, évek, és nem klappol a ritmus, nem igazán tiszta a döntés, vagy épp nem férünk bele saját döntéseinkbe, és mi egyre kétségbeesettebben látjuk, hogy elvesznek a lehetőségek, elmúlik az életünk. Élet-halál kérdése tehát, hogy keressük a segítséget, amellyel úrrá lehetünk a szétesett figyelmen, az önfelszámoló többszólamúságon. Ha képessé válnánk arra, hogy a kitűzött problémát, kérdést tisztán elkülönítsük a többitől, és az elejétől a végéig átlássuk, akkor hirtelen beugorhatna, hogy miről van szó, mi a lényeg.

A módszer, amellyel most ismerkedünk, a Big Mind. Szenzációként söpör végig napjainkban, Amerikában és Európában. A Big Mind ötvözi a zen buddhizmus évezredes hagyományát és a 21. századi pszichológiát. Tízezrek gyakorolják a forradalmi módszert, amellyel lecsendesíthető a tudatban dúló zaj, és amely segít, hogy tisztán lássuk a minket körülvevő világot.
A Big Mind most Budapesten is bemutatkozik. Március végén Big Mind programokat rendez a Mokusho Zen Ház és a Feldmár Intézet. A gyakorló bemutatót és a workshopokat a módszer egyik kidolgozója és legismertebb facilitátora Diane Musho Hamilton vezeti.

A Big Mind eljárás a lelki folyamatok működését átlátszóvá teszi, valamint felfedi a pszichikum összetettebb működésének részeit.
Egy további lépéssel gyengéden bevezet minket a tudatosság fokozataiba. Ez a kezdő résztvevők számára lehet a meditatív éberség első igazi megtapasztalása, és rendkívüli mértékben tisztázhat dolgokat azoknál, akik már sok éve gyakorolják a meditációt.
Hamilton szerint bármit megtanulhatunk, amit csak akarunk, azáltal, hogy meghatározzuk a szándékunkat, és átadjuk magunkat a tanulásának. Nincs több időre szükségünk ehhez, mint amennyink van: a kevés is elég.
A meditatív éberség fejlesztése, és a szív mélységének növelése a módszer, mert végül is nincs különbség a szív és a tudat között.

A Big Mind nem csoda, nem varázslat!
Egy módszernek, nem idealisztikusnak, hanem eredményesnek kell lennie.

A programokról részletesen:

Bevezető előadás és könyvbemutató

XII. Kerületi Művelődési Központ | Budapest, 1124 Csörsz u. 18.
Március 27. péntek, 18:00

A helyszínen Diana Musho Hamilton Sensei mutatja be a Big Mind™ módszert a nagy nyilvánosság számára.
Az előadás egyben a díszbemutatója is a Big Mind - Big Heart, Találd meg az Utad című könyv magyar nyelvű kiadásának A könyv szerzője a Big Mind™ módszer megalkotója, Genpo Roshi.
Ha kíváncsi vagy a Big Mind™ módszerre, ha szeretnél egy példányt a most megjelent könyvből, vagy ha szívesen találkoznál Musho Hamilton Sensei-el, mindenképpen gyere el!

Belépőjegy: 2700 Ft

Big Mind workshop I.
A Felébredés öt fokozata

Krétakör | Budapest, 1093 Gönczy Pál u. 2.
Március 28. szombat, 9:00-18:00

"Míg a felébredést gyakran úgy tekintik, mint a spirituális beteljesülés csúcspontját, az ösvény egy felébredést követő folyamatos és dinamikus kibontakozás, egyszer fent, egyszer lent - nagy kiterjedések pillanatai, amelyet gyakran az összehúzódás és irányvesztés időszakai követnek. Ebben a programban felfedezzük egy zen mester térképét az ösvény szintjeiről - Tozan Öt Fokozatát. Ez a tanítás végigvisz minket a zen gyakorlás szintjein, kezdve a felébredett tudat első megpillantásával, a csúcspontot pedig teljesen felébredett emberi lény választásában érve el, aki teljesen egy élete csúcs- és mélypontjaival." - Diana Musho Hamilton

Belépőjegy: 12.000 Ft

Big Mind workshop II.
A feminin és masculin erők egyesítése

Krétakör | Budapest, 1093 Gönczy Pál u. 2.
Március 29. vasárnap, 9:00-18:00

"A világ egy változó hely. Az utóbbi harminc év alatt a nők helyzete a társadalomban jelentősen megváltozott, és az új feminin erő hatással van minden kapcsolatunkra. Tudatában vagyunk, hogyan hatnak ránk ezek a változások? Megtanultunk dolgozni a létezés feminin és maszkulin módja közötti különbséggel? Tudatában vagyunk, hogy mindkét tendenciával rendelkezünk, és hogy mikor kell használnunk őket? Ez a workshop felfedi a maszkulin és feminin erők sajátosságait. Látni fogjuk, hogyan birtokoljuk mindannyian mindkét energia spektrumát, és megtanuljuk, hogyan ismerjük fel, és hogyan dolgozzunk ezekkel a különböző energiákkal mindenki hasznára." Diana Musho  Hamilton

Belépőjegy: 12.000 Ft

Jegyértékesítés elővételben online, vagy személyesen az Interticket országos hálózatában, illetve az adott napon a programok helyszínén.
(Az ár az Áfát tartalmazza.)
Figyelem! Online vásárlás esetén a jegyeket további 320 Ft-os kezelési költség terheli!

"A világ dolgai" - siker, szerelem, pénz

Feldmár Intézet Nők Iskolája Budapest 1054 Veres Pálné u. 4. IV.1.
Április 6. 7. 8. minden nap 17-19 óráig

"Sok nő számára a munka világának kihívásai a maszkulin oldal nagyfokú igénybevételét jelentik - az összpontosításra való képességünk, hogy keresztülvigyük, beteljesítsük ambícióinkat, és sikeresek legyünk kapcsolatainkban. Ugyanakkor a feminin energiákat is használjuk a versenyben, irányításban, vezetésben, még ha nőiesnek is érezzük azt a munkában.
1 Milyen módon játszanak máris szerepet feminin energiáink a világban?
2 Hogyan szolgálnak minket?
3 Hogyan segít minket érvényesülni a világban az odafigyelés, empátia, magába foglalás és az erő megosztása?
4 Mi a női stílus árnyék oldala?  Milyen módon versengünk más nőkkel, vagy szabotáljuk őket, vagy manipuláljuk a férfiakat?
5 Van-e mód arra, hogy teljesen femininek és mégis sikeresek legyünk a munkában.
Ez a tréning egy mély bepillantást nyújt ezekbe a kérdésekbe, lehetőséget adva minden résztvevőnek, hogy autentikusan válaszoljanak önmaguknak. Gyakorlást is nyújt bizonyos képességekben, mint az odafigyelés, és a megosztott problémamegoldás. Végül felfedezzük, hogyan lehetünk sikeresek és nők is egyszerre.
Információk és jegyigénylés: nokiskolaja@feldmarintezet.hu, www.feldmarintezet.hu




Ki kicsoda?

Myoken zen mester (Yvon Bec)
Született: Párizs, 1949. április 10.

Jogi tanulmányai befejezése után licenciumot és mesterfokozatot szerzett Párizsban, majd filozófiai tanulmányokba kezdett a Sorbonne-on, amelyben szintén mesterfokozatot ért el. A katonai szolgálat teljesítése után (1976-ban) találkozott a nagy zen mesterrel, Taisen Deshimaruval, aki a zen úttörője volt Európában. Tőle kapott világi és szerzetesi avatást. Deshimaru haláláig (1982) mélyítette gyakorlását Párizsban. Ezzel egy időben találkozott René Girard mimetikus teóriájával, és mély személyes kapcsolatba került vele.
Deshimaru halála után Mokusho Zeisler mester első tanítványaként folytatta gyakorlását. Myoken szerzetes azt a küldetést kapta tőle, hogy dojot nyisson Budapesten. 1992-ben létrehozta a Mokusho Zeisler Alapítványt és a Mokusho Zen Házat. 1998-ban megalapította a Hoboji zen templomot Pilisszentlászlón, a Pilisben, és a Taisenji templomot Budapesten. Myoken mester már 17 éve ad napi két tanítást Budapesten.

www.mokushozen.hu
www.bigmind.hu

Diane Musho Hamilton

Zen szerzetes és tanító. Genpo Roshi Dharma örököse és a Big Mind™ vonal első örököse.
1997-ben vált Genpo Roshi zen tanítványává, aki 2003-ban zen szerzetessé avatta férjével együtt, aki szintén a Big Mind™ módszer segítője.
Musho Sensei mindezek mellett professzionális mediátor, 1994-től 1999-ig az Utah Állambeli Ügyészség Alternatív Problémamegoldó Irodának a vezetője volt, ahol elsőként alapított mediációs programokat a jogi rendszerben.




GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Mi a Big Mind?


A Big Mind szó jelentése: nagy tudat.Egyfajta globális látásmódot jelent, és maga a Big Mind módszer egy eszköz, amelynek segítségével a nyugati kultúrában élő emberek könnyebben rátalálhatnak erre a látásmódra.
Mintegy hidat képez a nyugati pszichológia és a keleti bölcsesség között, hiszen a nyugati terápiás módszerek alkalmazásának kibővítése, amely egy, a zen gyakorlása során megtapasztalható nyitott tudatállapot tesz elérhetővé.

Mennyiben pszichológia a BM?

A módszer formájában nagyon hasonlít némely pszichológiai módszerekhez, hiszen közvetlenül Hal és Sidra Stone hang-dialógus módszeréből fejlesztette ki Denis Genpo Merzel Roshi, amerikai zen mester.
Ahogyan az Én dualista hangjaival dolgozik, az talán más pszichológiai módszerből is ismerős lehet. A módszer segítségével rengeteg belső blokkot oldhatunk fel, és Énünk számtalan aspektkusát egy egészségesebb szinten hozhatjuk működésbe.

Mennyiben Zen a BM?

Szigorúan értelmezve a zen tanításokat annyiban Zen, hogy a hang-dialógust egy zen mester fejlesztette tovább, az ő személyes, 30 év gyakorlásán alapuló zen-tapasztalataival egészítette ki, bővítette.
A módszer a pszichológiai alapjait a buddhista tanításokkal egészítette ki, ami egy felébredett álláspontba helyezte az egész folyamatot.

Mi az a hang-dialógus?

A hang-dialógus egy pszichoterápiás eljárás. Alapfeltevése, hogy mindannyiunkban egy valóságos tömeg rejtőzik. Számtalan „Én“-ből állunk, amelyek közül néhánnyal azonosulunk, másokat elutasítunk. A túlzott azonosulás néhány énséggel és a teljesség elveszítése kiegyensúlyozatlansághoz és fehér foltokhoz, ismeretlen területekhez vezet. A hang-dialógus valamennyi Én felölelését jelenti, kommunikációt és nyitottságot elménk, tudatunk valamennyi aspektusa felé.
Miért alakult ki a Big Mind? Mi késztette Genpo Roshit a módszer kidolgozására?

Sokféle ember nehézségekkel találja magát szembe, amikor a buddhista gyakorláshoz elérkezik. Ezek legtöbbje illúziókon, félreértéseken alapulnak, melyet egy workshop el tud oszlatni. Másrészt sok nyugati ember gondolkodásához jobban passzol ez a fajta megközelítés.

Hogyan működik a folyamat?

A Big Mind módszer segítségével láthatjuk, hogy a tudat ezernyi hangot tartalmaz. Mind versengenek egymással, hogy hallassák magukat, hogy cselekedjenek. És mivel sok esetben blokkolódnak, vagy el vannak nyomva, irányvesztetten, és nem a megfelelő időben manifesztálódnak (például mikor valaki elveszíti az önuralmát). A Big Mind módszerrel minden egyes hangot elő lehet hívni teljesen tudatosan, amivel a hangokhoz köthető cselekedetek elveszítik neurotikus jellegüket, és egészséges módon nyilvánulnak meg.
A Big Mind módszer megszólít minden egyes hangot, (legalábbis a legfontosabbakat), és tisztázza velük szerepüket, feladataikat, előnyeiket és a veszélyeiket. Hasznos az is, ha valaki egyszerűen csak benne marad egy hangban egy ideig, hogy kiismerje, hogy lássa a mélységeit, lehetőségeit, hogy érezze, átélje a hangot.

Mik a nem-birtokolt hangok?

Céges metaforával élve a nem birtokolt hang egy olyan alkalmazott a cégen belül, aki nem ismeri a főnökét, és a főnöke sem ismeri őt, és nem tudja mi a feladata, mi a munkaköre, szerepe.
Tehát ezek a hangok tudatunknak azon elnyomott, elutasított, elfelejtett és ismeretlen aspektusai, amelyek nem a saját irányításunk alatt állnak, berögződések, szokások, melyek ösztönös, esetenként romboló cselekvésekre késztethetnek.

Hogyan dolgozzunk a nem birtokolt hangokkal?

Ha felismerjük őket, azáltal tudatára ébredünk a létezésüknek, és meg tudjuk figyelni őket.
Nem kell megítélnünk működésüket, valamennyi hangnak megvan a maga szerepe, haszna, elfojtásukkal, elutasításukkal azonban nem-birtokolt hangokká válnak. Teret kell engednünk nekik ahhoz, hogy megismerhessük őket, a bennük rejlő lehetőségeket, és megtaláljuk számukra a legmegfelelőbb munkát.

Elég erre a két nap?

Ez arra elég, hogy betekintés nyerjünk, érdeklődésünk felcsillanjon, és felébredjen bennünk a mély vágy arra, hogy gyökeresen megváltoztassuk hozzáállásunkat az élethez, önmagunkhoz és embertársainkhoz.

Mi történik egy workshopon?

A dolog lényege a személyes tapasztalás, amit lehetetlen elmagyarázni. Órákig ecsetelhetném, milyen ízű a cukor, de aki soha nem kóstolta, annak fogalma sincs arról, mit jelent az, hogy édes.

Nincsenek megjegyzések: