2009. március 23., hétfő

ICA apró örömei - programajánló

Az utóbbi években az irodalmi és kulturális programokra igyekvőknek lassan elérkezni látszik a Kánaán: az egy-egy művészeti ág egy-egy szegmensére figyelők is naponta több program közül választhatnak kedvük és idejük szerint, de át is szelhetik a várost egyik helyszínről a másikra. A következő napokra adunk egy lehetséges 'szelési tervet'.



Március 23. hétfő 19.00
Ködlámpa Lator Lászlóval
Aranyhold Kávézó és Teaház


Kiss Judit Ágnes lesz a YAWU Művészeti Műhely által szervezett Ködlámpa-sorozat kérdezője ezen az estén, amikor vendégként Lator László ül majd mellette. Minden érdeklődő verskedvelőt szeretette várnak! A házigazda Pécsi Marcell.




Március 24. kedd 18.00
Orlando gyermekei!
Petőfi Irodalmi Múzeum (Budapest, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Program: Zenés-képes olvasószínház




"A nő művészek által láthatóvá tett női tapasztalat reprezentációja a művészetben folyamatos, változó és tudatos alkotói küzdelem. Társadalmi célja pedig nem más, mint az egyenlő bánásmód elérése. Csakúgy mint a nők esélyegyenlőségi törekvéseinek a patriarchális társadalmakban.
Az egyenlő esélyekért vívott küzdelem nem (ön)kirekesztő vagy (ön)szegregáló ha kiindulópontja az a meggyőződés, hogy a társadalmi és történelmi okokból háttérbe kényszerülő speciális emberi tapasztalatok a teljességre törekvő emberi tudást gazdagítják.
Egyszerre kell megértenünk, hogy a különbözőség másságában érték, és azt, hogy a legkülönbözőbb is ugyan annak a közös emberinek valamely változata.
Ezen az estén "Orlando gyermekei" szubjektív kóstolót kínálnak az elmúlt évszázad és korunk női aktivitásának esszenciájából." (Bódis Kriszta rendező-szerkesztő)

képek: Szász Lilla (fotóművész), Drozdik Orshi (képzőművész), Rutkai Bori (képzőművész, énekes), Kocsis Zita (képzőművész), Maly Róbert (operatőr, rendező) és Marjai Judit (fotós).
zene: Rutkai Bori (ének), Bocskor Bíborka (ének) és a Csajka zenekar (Morva Heni gitár, Rontó Lili szaxofon, Zsákay Juli hegedű, Fábián Emese derbuka, Tar Hajni bőgő, Balázs Brigi ének).
előadók: Balogh Judit, Hámori Gabriella, Szamosi Zsófia, Thuróczi Szabolcs és Danis Lidia.
szerzők és művek: Virginia Woolf: Orlando (regény részlet); Rakovszky Zsuzsa: Jane összegez (vers a Visszaút az időben című kötetből); Polcz Alaine: Asszony a fronton (részlet a regényből); Tóth Krisztina: Nagy vonalakban a szexualitásról (Éjszakai Állatkert antológia); Szabó T Anna: Flamenco / Elhagy, remix (vers) (Elhagy című verses kötetből); Tandari Éva: Hitel; Szécsi Magda: Gyöngy (részlet a Szia, Frici póza kötetéből; Erdős Virág: Május (novella az Erüdiké című kötetből), Nane (vers és próza); Lovas Nagy Anna: Tátra utca, Anyák szerelmei (részletek a Verazélet című készülő regényből).

20.00-21.00 Állófogadás. A rendezvény ideje alatt a Jelenkor Kiadó és a Líra Könyvesbolt által kiadott és árusított kötetek megvásárolhatóak. A rendezvény a Szociális- és Munkaügyi Minisztérium szervezésében zajlik.


Március 24. kedd 19.00
RÓZSASZÍN SZEMÜVEG: A "férfias" Nemes Nagy Ágnes
- Kiss Noémi, Menyhért Anna és Radics Viktória sorozata -
Nyitott Műhely (Bp, XII. Ráth györgy u. 4.)


A Rózsaszín szemüveg kritikai beszélgetés a női írás hagyományáról, melyben a három szervező rendszerint egy meghívott férfi alkotó segítségével próbálja a választott szerző arcélét a allgatók elé rajzolni. Ez alkalommal a vendég Térey János, költő, drámaíró.
Milyen irodalmi minták állnak a mai női alkotók előtt? Lila ködben tapogatózunk? Hol van a női szerzők helye az irodalmi kánonban? Hogyan olvassuk a régi vagy nem is olyan régi könyveiket? Van-e még (vagy már) felfedezni való? Mennyire határozza meg a női szerzők olvasását a hagyományos – férfi – szempont- és elvárás-rendszer? Tényleg giccses locsi-fecsi a női irodalom? Okoskodó nők és kékharisnyák írják? Lektűr? Lányregény? Konyhatündérek csapongó ömlengése? Leszbikusok félrebeszélése? Unatkozó, macsó szeretőre vágyakozó, házasságtörő feleségek csupán terápiás hasznot hajtó, magánjellegű irományai?
Sorozatunkban megpróbálunk utánajárni, milyen sajátos és szuverén beszédmódokat alakítottak ki a múlt század alkotónői. Szeretnénk új szemszögből közelíteni hozzájuk, megkeresni erényeiket és gyengéiket, vonzó és elrettentő mintákat találni, női irodalmi hagyományt építeni, támaszpontokat keresni saját magunk számára. Levesszük a rózsaszín szemüveget.
A sorozat a Szépírók Társasága és a MASZRE támogatásával jött létre.
A belépés díjtalan!



március 25. szerda 17:30
Díjnyertes filmek a Magyar Tudományos Akadémián
Magyar Tudományos Akadémia Székháza (1051 Budapest, Roosevelt tér 9. II. emelet, Nagyterem/Kisterem)


Természetvédelem, történelem, globalizáció, emberi sorsok – ezekkel a témákkal foglalkozik a Magyar Tudományos Akadémia filmklubja, amelyben 2009. március 4. és április 22. között díjnyertes tudományos ismeretterjesztő filmeket vetítenek le szerda délutánonként. Az igényes alkotások az MTA szerint fontos szerepet játszhatnak a természettudományos közoktatás ma már egyre sürgetőbb megújításában.
A Magyar Tudományos Akadémia ebben az évben 2009. március 4. és április 22. között nyolc alkalommal várja az érdeklődőket szerda délutánonként 17.30-tól az Akadémia székházának Nagytermébe filmklubjába. A sorozat keretében az elmúlt években készült kiemelkedő hazai tudományos-ismeretterjesztő filmeket vetítik le. Ezt követően az adott szakterület egy-egy kutatójával és a film készítőivel beszélgethetnek a résztvevők.
A Magyar Tudományos Akadémia vezetése sürgetőnek és nélkülözhetetlennek tartja a természettudományos közoktatás megújítását. Olyan szemléletre van szükség, amely a természettudományos tantárgyakat a társadalom minél szélesebb rétegei számára a mindennapi életben hasznosítható és megújítható tudás, műveltség és gondolkodásmód közvetítőjévé teszi. Az általános és középiskolás diákok természettudományos érdeklődésének felébresztése kulcsfontosságú ebben a folyamatban, amelyet az MTA minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni törekszik.
Ezért az Akadémia Filmklubot indított, hiszen a diákok érdeklődésének felkeltésére az egyik legkézenfekvőbb eszköz lehet a mesterien fotografált, tartalmas és aktuális kérdésekkel foglalkozó tudományos ismeretterjesztő filmek bemutatása. Az akadémiai filmklub célja az egyes tudományterületek jobb megismertetése, s a tudományos kutatói pálya vonzóbbá tétele a fiatalok számára.
A vetítéseket beszélgetések követik, amelyek alkalmat adnak arra, hogy a diákok a meghívott előadók (kutatók, múzeumi és kutatóintézeti tudományos munkatársak, akadémikusok) közreműködésével bepillantást nyerjenek mind a filmkészítés, mind a szakterület titkaiba.

Március 25. szerda 17.30
Kóthy Judit, Topits Judit: Forró ősz a hidegháborúban – Magyarország 1956-ban (2006. 56’)
A 38. Magyar Filmszemle díjnyertes filmje.
Vendég: Kóthy Judit és Topits Judit a film rendezője, Rainer M. János az 1956-os Intézet főigazgatója

További előadások április folyamán:

Április 1. szerda 17.30 Helyszín: KISTEREM!
Tóth Zsolt Marcell: Budapesti vadon (2006. 50’)
A 38. Magyar Filmszemle díjnyertes filmje fővárosunk élővilágáról.
Vendég: Tóth Zsolt Marcell a film rendezője, Winkler Róbert újságíró

Április 8. szerda 17.30 Helyszín: II. em. KISTEREM!
Szekeres Csaba: Nexus (2008. 62’)
A 40. Magyar Filmszemle Kollányi Ágoston díját elnyert filmje.
Vendég: Szekeres Csaba a film rendezője, Pléh Csaba az MTA rendes tagja

Április 15. szerda 17.30 Helyszín: II. em. KISTEREM!
Szekeres Csaba: Három gyermek, három sors (2009. 52’)
Vendég: Szekeres Csaba a film rendezője, Csépe Valéria az MTA főtitkárhelyettese

Április 22. szerda 17.30
Molnár Attila Dávid: Farkaslesen (2006. 52’)
Vendég: Molnár Attila Dávid a film rendezője, Csányi Vilmos az MTA rendes tagja
Csoportok számára regisztráció szükséges - Rédey Soma (MTA – Kommunikációs Titkárság): redey.soma@office.mta.hu


Március 25. szerda 18.00
A PART ALATT - KIÁLLÍTÁS-MEGNYITÓ
2B Galéria




Hajagos Andrea (1959), Tandori Dezső (1938), és Várnagy Tibor (1957) 2006-ban, a 2B Galéria Bartók bogarai / Bartók’s Bugs című bemutatóján állított ki először együtt. Installációs munkájukat Franz Kafka: A szomszéd falu című novellája, illetve Tandori Dezső egy korábbi rajza, a Gregor Samsa emlékverseny inspirálta, melyet abból az alkalomból Tandori újrarajzolt és írásban kommentált, PRIX KAFKA/SZOMSZÉD FALU GÁTVERSENY címen.
Az A PART ALATT című bemutatón ismét látható lesz a 2006-ban készített installáció, valamint Tandori 2008 végén készített A pont a pi-n: Az Ember című rajzciklusa. Hajagos Andrea első ízben mutatja be játék állatkáit. A részben talált, részben használt-ruha kereskedőknél vásárolt, eredeti tulajdonosaik által megúnt, olykor hiányzó fülű, farkú, vagy végtagjaikat nélkülöző állatokat Hajagos nem egyszerűen felújítja, hanem félig állat, félig emberi karakterekké formálja. Tandori és Hajagos világát Várnagy iskolai rajztáblákba faragott-festett, síró napocskái, könnyező bolygói egészítik ki.


Március 25. szerda 18.00
30 éves az Artpool
Artpool P60 (Bp. VI., Paulay Ede u. 60.)


AZ ARTPOOL 30 ÉVE (és előzményei) című kiállítás megtekinthető 2009. április 20-ig, alkalmi nyitvatartással.
Tavaszi projekció, kiállítás-esemény, válogatás az Artpool magyar és nemzetközi projektjeinek vízuális és hangzó anyagaiból, dokumentumok és művek videó-installációja.


mottó 1: Akik a fejlődő művészet rügyezését szeretet és becsülés nélkül veszik, azok számára kukacos lesz a gyümölcse. (Egry József)

mottó 2: Ki látja meg, hogy már látszanak kilógó nyelvünkön az igért utak. (József Attila)


A kiállítás-eseményt meghatározó fogalmak összhangban az Artpool reflexív és önreflexív gyakorlatával: integrál szemlélet, glokális identitás, hétköznapi művészeti esemény, együttműködés és önállóság, felbomlás és önmeghaladás, holarchizáció. (A holarchizáció az egyre nagyobb egészek létrehozásának és az előzőek beépítésének folyamata)
Artpool Művészetkutató Központ (1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 10.)



Március 26. csütörtök 19.00
ICA 4. - Születésnapi találka a Centrálban
Centrál Kávéház és étterem




SZERETETTEL VÁRJUK VALAMENNYI OLVASÓNKAT ÉS SZERZŐNKET
A CENTRÁL KÁVÉHÁZ GALÉRIÁJÁN NEGYEDIK SZÜLETÉSNAPI RENDEZVÉNYÜNKÖN,
MELYEN AZ ÉLŐFOLYÓIRAT SZERZŐI OLVASNAK FEL MŰVEIKBŐL,
AZ ELMÚLT ÉV TÖRTÉNÉSEIT VESSZÜK SORRA,
MÁSODIK ALKALOMMAL ADJUK ÁT A CENTRIFUGA DÍJAKAT
S ÁGENS ÉS BOCSKOR BÍBORKA HANGJA TÖLTI BE A TERET!



Március 26. csütörtök 21.00
ART – Party
A38 Hajó


Dj sets: Esprit d’ Escalier (Kupcsik Ardián & Petrányi Zsolt); Mortensen Associates (Tolo Canellas & Agustin Pérez Rubío); Congosound DJ (Carles Congost).
Kiállításmegnyitó party külföldi és magyar művészekkel, igazgatókkal, kurátorokkal és rajongókkal március 26-án, csütörtökön 21 órától az A38 Hajón a másnap nyíló Mi Vida - Menny és pokol kiállítás bevezetőjeként. A dj-pult mögött angyalok és ördögök fognak állni hajnalig.
MŰVÉSZETKEDVELŐKNEK A BELÉPÉS DÍJTALAN! - ELEKTRONIKA, HIPHOP, FUNK, SOUL



Március 27. péntek 10.00
SZÍNHÁZI VILÁGNAP - Tavaszköszöntő, egész napos program
Bajor Gizi Színészmúzeum (1124, Stromfeld Aurél utca 16.)


„Színház, te csoda!” - előadások gyerekszemmel
A Színházi Világnapon, a Tavaszi Fesztivál keretében gyermekrajz kiállítás és kapcsolódó foglalkozások várják az érdeklődőket a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Program:
10.00-12.30 Múzeumkommunikációs foglalkozás: Nemes Nagy Ágnes Bors néni történetének földolgozása
vezeti: Szabics Ágnes, képzőművész

14.00 Kiállítás megnyitó - köszöntőt mond Csukás István (író); zenés köszöntés: Novák János (igazgató, Kolibri Színház).
14.00-15.00 „Képtelen természetrajz” – Nagy Lajos műve alapján
előadja: Gazdag László (Kolibri Színház)

Színház: Viktor Kronbauer mágikus színpada

Színház – fotó – múzeum...
Hogyan és hol találkozhat a jelen idő művészetével, a művészet, mely konzerválja a jelent és képpé merevítve maradandóbbá, megoszthatóbbá teszi, a helyen, mely kitartóan őrzi a múlt értékesnek vélt tárgyi emlékeit és úgy tűnhet szisztematikusan elzárkózik a jelentől?
Napjaink legmeghatározóbb cseh előadásai Viktor Kronbauer fotóinak tükrében a Bajor Gizi Színészmúzeumban.
Színház – fotó – múzeum: A Tavaszi Fesztivál keretében, a Színházi Világnapon, március 27-én nyíló tárlat nem elfedi, hanem megmutatja mindazokat a termékeny és érdekes ellentmondásokat, melyek a művészeti ágak és múzeumi terük között feszülnek. Viktor Kronbauer, a kortárs, cseh színházi fotóművészet legkiemelkedőbb alakjának képei egyként mélyen szólnak színházról, időről, múlandóság és maradandóság paradoxonáról.

program:
15.00 Kiállítás megnyitó - A tárlatot megnyitja: Viktor Kronbauer (fotóművész); Gál Jenő (igazgató, Cseh Centrum); Helena Albertová (kurátor)
20.00 Kísértetek és kísérletek, múzeum és színház találkozása a boncasztalon – A Maladype Színház rendhagyó tárlatvezetése

információ: Bajor Gizi Színészmúzeum (tel: 061-225-3161; 06-30-3625854; web: www.oszmi.hu/bajorgiziszineszmuzeum) A tárlatok június 27-ig tekinthetőek meg, csütörtöktől vasárnapig 14.00-tól 18.00-ig.


Március 27. péntek 19.00
A Honvéd színház születésnap fesztiváljának első napja
SZKÉNÉ SZÍNHÁZ (BME épülete, XI. kerület, Műegyetem rkp. 3. II. emelet)




Március 27. péntek 18.00
Big Mind - sajtótájékoztató és bevezető előadás
XII. kerületi Művelődési Központ (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)


Budapest lesz az első helyszíne a Big Mind 2009. - Budapest-Zágráb-Bukarest programsorozatnak. Ezen a napon hazánkba érkezik a Big Mind program legismertebb és legnevesebb facilitátora, Diane Musho Hamilton. A tájékoztató apropója a Big Mind – Big Heart best-seller könyv magyar nyelvű kiadása és ennek könyvbemutatója, melyen az újságírók Diane Musho Hamilton mellett találkozhatnak a Big Mind Magyarországi ajánlóival, a Mokusho Zen Ház vezetőjével, Myoken mesterrel, Feldmár András pszichoterapeutával és a Feldmár Intézettel. A Big Mind sajtótájékoztatóját 2009.március 27-én, pénteken 16 órakor tartják a XII. kerületi Művelődési központban.

A programon részt vesznek: Diane Musho Hamilton, Sensei (Big Mind igazgató, a Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának mediátora, világszerte ismert probléma-megoldó, aki elsőként alapított mediációs programokat a jogi rendszerbe); Michael Mugaku Zimmerman, Sensei (Utah Állam (USA) egykori főügyésze képzett jogász és mediátor, egyben Zen tanító a Kanzeon Zen Központban, Salt Lake City-ben); Myoken mester (Mokusho Zen Ház); Feldmár András, pszichoterapeuta és a Feldmár Intézet; Püski István (Püski Kiadó).

Regisztráció: press@feldmarintezet.hu

A sajtótájékoztató időpontja: 2009. március 27. péntek 16-17 óra
A bevezető Big Mind előadás időpontja: 2009. március 27. péntek 18-20 óra
Helyszín: XII. kerületi Művelődési Központ, (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

BIG MIND 2009. BUDAPEST-ZÁGRÁB-BUKAREST

Szenzációként söpör végig napjainkban, Amerikában és Európában az a módszer, amely ötvözi a zen buddhizmus évezredes hagyományát és a 21. századi pszichológiát. Tízezrek gyakorolják a forradalmi módszert, amellyel lecsendesíthető a tudatban dúló zaj, és amely segít, hogy tisztán lássuk a minket körülvevő világot. A Big Mind most Budapesten is bemutatkozik. Március végén Big Mind programokat rendez a Mokusho Zen Ház és a Feldmár Intézet. Feldmár András a Big Mind-ról: „Én szkeptikus vagyok, még önmagamnak sem hiszek el semmit. De nagyon kíváncsi vagyok a Big Mind-ra! Örülök, hogy Budapesten leszünk feleségemmel, Meredith-szel, és részt vehetünk a programokon.”

2009. március 27. péntek 18 órától
Big Mind Big Heart Bevezető előadás és könyvbemutató Diane Musho Hamilton, Myoken zen mester és Feldmár András és Püski István (kiadó) részvételével
XII. kerületi Művelődési Központ, 1124 Budapest, Csörsz u. 18.



Március 27. péntek
A jazztaminute bemutatja: Jazz n Bass
Merlin Színház (Bp, V., Gerlóczy utca 4.)




A Jazztaminute szervezőcsapat újabb Jazz n Bass–el jelentkezik 2009. Március 27-én, pénteken a Merlinben. A Jazz n Bass partyk alapvető zenei jellemzője, hogy a drumandbass lágyabb, jazzesebb, vokális darabjai kerülnek elő, ez a most soron következő kiadásra különösen és több szempontból is jellemző lesz.
A teremben DeeJazZ GTi kezd, aki itthon kevesebbet, de külföldön, főleg a Benelux államokban többet lép fel, szettjeiben, LTJ Bukem kiadójának, a Good Looking Records darabjai dominálnak, hiszen azon kevesek közé tartozik, aki rendelkezik a kiadó eddig megjelent összes (!) darabjával, ráadásul vinylen.
Éjfél körül kezd Nightshift és Anorganik közös élő projektje, Szőcs Gergő dobossal kiegészülve.


március 27. 21.30
Sean O'Casey: A kezdet vége
Szputnyik Műhely, MU Színház (Bp, 1117 Kőrösy József u. 17.)


Kovács Dániel egyetemi hallgató darabja már nem csupán a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai között hódít magának rajongókat, hanem kiköltözött a Szputnyik Hajózási Társasághoz. A darab március 27-én 21.30-tól, 28-án 22.00-től, április 9-10-11-én 19.30-tól látható.




2009. március 28. szombat 9-18 óráig
Big Mind workshop I. A Felébredés öt fokozata workshop Diane Musho Hamiltonnal
Krétakör 1093 Budapest Gönczy Pál u. 2.


2009. március 29. vasárnap 9-18 óráig
Big Mind workshop II. A feminin és masculin erők egyesítése Diane Musho Hamiltonnal
Krétakör 1093 Budapest Gönczy Pál u. 2.


2009. március 29. vasárnap 20.00
KISS ERZSI PANCHAN
SZKÉNÉ SZÍNHÁZ (BME épülete, XI. kerület, Műegyetem rkp. 3. II. emelet)


Panchan, Mexikóban azt jelenti, éden.
Egy hely az őserdőben, ahol a bambuszházak távol esnek a nagyvárosoktól.
Oda pihenni, megnyugodni, elvonulni járnak az emberek.
A Kiss Erzsi Panchan különleges felállású ütős-énekegyüttes, mely Kiss Erzsi a capelláit adja elő a művésznő zenész-színész barátai részvételével. Tagjait ismerhetjük már a hazai művészeti élet más-más területeiről is.
Zenéjük változatossága ebből a sokszínűségből táplálkozik. Dalaikat és magukat az előadásokat is áthatja a humor, a játékosság.


Március 31. kedd 16.00
Kernács Gabriella: AZ AGYAG HANGJA / THE SOUND OF CLAY - BÁN MARIANN
Műcsarnok előadóterme (XIV. Budapest, Dózsa György u. 37.)


Kernács Gabriella kétnyelvű (magyar és angol) könyvének bemutatója.
A kötetet Kernács Gabriella írta, Flohr János tervezte és Máté Gábor fotózta, s Kovalovszky Márta művészettörténész mutatja be.
A bemutatón elhangzik W. A. Mozart: G-dúr duó K423. Előadók: Deés Attila – hegedű; Péter Benjámin – brácsa.
A kiadvány a helyszínen 20%-os kedvezménnyel megvásárolható.

"Egy felkészült művészettörténész körültekintően mutatna rá a művészetnek arra a sok és sokféle rétegére, amely az őskori agyagsípoktól a barokk angyalokon át a népi fazekasság díszítőmotívumaiig átszívódik Bán Mariann műveibe, hogy mintákkal, ábrákkal, girlandokkal, elképesztő ismeretanyag és bábosokhoz méltó játékosság szolid repkényével fussa be őket." (Kovalovszky Márta)
Kétnyelvű monográfia a közismert és népszerű keramikusnő, Bán Mariann munkásságáról, sok száz képpel. Terjedelem: 176 oldal. Ára: 4990 Ft



március 31. kedd 17.00
Bitó László: Áldott vagy, Káin - könyvbemutató
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V. Károlyi Mihály utca 16.)


A műsort állófogadás és a helyszínen kedvezményesen – vagy már korábban – megvett könyvek dedikálása követi.
Bitó László negyedik bibliai ihletésű, a nyugati kultúránk alapjául szolgáló több ezer éves tanmeséket a 21. századi ismereteink fényében átértelmező, bajaink megoldására útmutatást kereső regényét bemutatja és a szerzővel beszélget Heller Ágnes Sonning-díjas filozófus.
A könyvből részleteket ad elő Igó Éva és Hegedűs D. Géza.
A Genezis idevonatkozó verseit Havas Judit előadóművész olvassa fel.
Az Argumentum Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös rendezvénye.
A szerző nemrégiben az Irodalmi Centrifuga vendége volt. Az estről és a regényrő a Bitó László címkénkre kattintva olvashatnak többet.


április 4. szombat 20.00
"Elszabadulás", avagy Duna-parti Death-romance a Specko jednoval és a cabaret Medranoval
Katona József Színház (Bp, V. Petőfi Sándor u. 11.)


Közös "pirosbetűs" koncertet ad a Specko Jedno és a Cabaret Medrano 2009. április 4-én szombaton 20 órai kezdettel a Katona József Színházban. A zenekarok közös szereplésének ötlete már jó ideje érlelődik a két énekes-dalszerzőben Rutkai Boriban és Kamondy Imrében. Dalaik hangulata, szövegeik, témáik időnként összecsendülnek, kapcsolódnak, reflektálnak egymásra. Párhuzamosan létező, karakteres zenei és képi világuk érezhetően rokon szálaiból „szövetkezik” ez az este.
Az első felvonás a Specko Jedno női aspektusú dalaira épül, de a repertoárba már bele-belecsempésződik a Cabaret Medrano férfias jelenléte, ami aztán a második részben átveszi a dominanciát, majd a koncert közös-nevezőkkel és fúziós-dalokkal ér véget.



A műsor különleges meglepetése, hogy néhány akció, zeneszám a Katona József Színháztól véletlenszerűen kapott koncertdátumra, az ex-pirosbetűs ünnepre reagál. A Specko Jedno a zenekar kezdeti éveiben készített munkásmozgalmi dalfeldolgozásaihoz és a Pionír Piknikhez (A Speciál Gizda előadása a Millenárison és a Városi Színházban.) nyúl vissza, míg a Cabaret Medrano a SZOT-üdülők hangulatába és a Velorexen érkező proletárromantikába kalauzol.


2009. április 6-7-8. 17-19 óráig
„A világ dolgai” – siker, szerelem, pénz Diane Musho Hamiltonnal
Feldmár Intézet, Nők Iskolája Budapest, Veres Pálné u 30. IV. 1.

Nincsenek megjegyzések: