2009. április 24., péntek

Programajánló

'Sokan várjuk még, a kapukon kívül…' - Az MTA beszélgetéssorozata a kultúráról: Roma kultúra. 'Része-e a városimázsnak a meghatározó kisebbségi csoportok, a melegek, a romák vagy a zsidók identitása és kultúrája Berlinben és Budapesten – és ha nem, hogyan válhatna azzá?' Ismét Budapest Berlin Szalon - immár negyedik alkalommal! Továbbá kiállítás a Mai Manó Házban és beszélgetés Erdős Virággal. - Programajánló az Irodalmi Centrifuga olvasóinak Irgalmas Zsófia tollából.


MEGHÍVÓ
ROMA KULTÚRA
„Sokan várjuk még, a kapukon kívül…”
Bari Károly


Az MTA Szociológiai Kutatóintézet Tudományos és Igazgató Tanácsa beszélgetést indít a kultúra különböző megjelenésformáiról, új törekvésekről, intézményekről, elvekről és gyakorlatról.

A következő alkalom témája:

ROMA KULTÚRA
„Sokan várjuk még, a kapukon kívül…”
Bari Károly

meghívott vendégek:

Daróczi Agnes
(kisebbségkutató, a Magyar Művelődési Intezet es
Képzőművészeti Lektoratus tudományos főmunkatársa)

Junghaus Timea
(művészettörténész, az Open Society munkatársa,
a Velencei Biennale Roma Pavilonjának létrehozó kurátora)

Zsigó Jenő
(szociológus, a Fővarosi Romano Kher igazgatója,
a Roma Parlament elnöke)

Időpont: 2009. április 29 (szerda) 16.00
Helyszin: MTA Jakobinus terem
(Budapest, I., Orszagház utca 30.)


A beszélgetést vezeti: Tamás Pál, az MTA SZKI igazgatója
A beszélgetés nyilvános, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.
A beszélgetésről hangfelvétel készül.



ISMÉT BUDAPEST-BERLIN-SZALON
immár negyedik alkalommal!


Kedves Barátunk!

Ismét BudapestBerlinSzalon - immár negyedik alkalommal!

Beleférünk? Szubkultúrák és városimáz(s) Berlinben és Budapesten
Zsidó, roma, meleg identitás és reprezentáció a következő BudapestBerlinSzalon témája

2009. április 29-én immár negyedik alkalommal kerül sor a BudapestBerlinSzalonra. A két közép-európai főváros közti, nyitott szellemiségű társadalmi és kulturális párbeszédet előtérbe helyező programsorozat ezúttal Budapesten szokatlan, de fontosnak ítélt témához nyúl: a szubkultúrák szerepéhez a városmarketingben. Szakértők és illetékesek segítségével járunk utána: része-e a városimázsnak a meghatározó kisebbségi csoportok, a melegek, a romák vagy a zsidók identitása és kultúrája Berlinben és Budapesten – és ha nem, hogyan válhatna azzá?
A negyedik, “suBBkultur” nevet viselő BudapestBerlinSzalonnak ezúttal is a főváros egy jeles alternatív helyszíne, a Tűzraktér ad otthont (VI. ker. Hegedű utca 3.). A 2009. április 29-én 19 órakor kezdődő beszélgetés résztvevői: Antal Júlia és Nagy Szilvia, az Ösztrosokk női bulisorozat szervezői, Bojár Iván András építészetkritikus, Budapest városarculati tanácsnoka, Gauder Péter, a Studio Metropolitana ügyvezetője, Kiss Noémi író, Schönberger Ádám, a Sirály művészeti vezetője, valamint a Marom Egyesület elnöke és Manó valamint Gyuri a Beyond Budapest alapítói – és természetesen a közönség.
A moderátor Zsigó Dávid szociológus lesz.
Az audiovizuális pluszért ezúttal is Katona Dániel, illetve Prókaj Ádám felelnek, a beszélgetés után pedig nyáresti örömzene kíséretével folytatható a társalgás.

A BudapestBerlinSzalon 2008. októberében fogadta először vendégeit. Szervezői (Gantner B. Eszter, Pákozdi Ágnes és Kovács Mátyás) azért hívták életre, mert úgy látják: hiányoznak a Budapestet pártpolitikától függetlenül szeretők inspiráló és termékeny párbeszédére alkalmas közegei, helyszínei. A szalon azonban ennél többet szeretne: Budapest és Berlin fejlődési dinamikája köré szerveződve találni válaszokat a közös vagy egyéni problémákra és kérdésekre.

Részvételére számítva tisztelettel:

a szalon házigazdái

Gantner B. Eszter, Pákozdi Ágnes és Kovács Mátyás


"suBBkultur"
Helyszín: Tűzraktér, VI. ker. Hegedű utca 3.
www.budapestberlin.blogspot.com, illetve az info@bblu.eu címen.

A szalon támogatója az ECE, szakmai partnere a Kortárs Építészeti Központ.


EPERJESI ÁGNES - SZÍNÜGYEK
Eperjesi Ágnes kiállítás sorozata a Mai Manó Házban


Eperjesi Ágnes három kiállítása a fotográfiai és képzőművészeti élet három rangos helyszínén, a budapesti Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház­ban, a Nessim Galériában és a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban. Eperjesi Ágnes képzőművész évek óta kutatja a fényképezés lehetőségeinek kitágítását. Az 1990-es évek végén alakította ki azt az egyéni vizuális világot, amely munkáit azonnal felismerhetővé teszi. Polaroid fotogramjaival a klasszikus fotogramok világát újította meg. Műveinek létrejöttét a téma és technika egymásra találása, kölcsönös egymásra utaltságuk motiválja. Az utóbbi évek alkotómunkája során fedezte fel, hogy a színtan területén a művé­szeti és tudományos elméletek nehezen jutnak közös nevezőre. Kutatói módszertanának lényege, hogy saját kí­sérleteinek segítségével magyarázza, illusztrálja, segíti a megértést. Művészi alkotómunkájában a nézőket a saját tapasztalatszerzés révén vonja be a megértés folyamatába. Izgalmas színtani nyomozásának eredményeit három intézmény összefogásában egy kiállítás-sorozaton mutatja be. A kiállítás-sorozat három különböző helyszínen valósul meg, mindenhol új művek láthatók. Mindegyik kiállítás más-más szempont szerint járja körül a színnyomozás közben felmerült kérdéseket. E problémák azonban mindhárom esetben új távlatot kapnak, átlényegülnek, és új kontextusokat hívnak elő. A munkák a három helyszín között a test-szellem-lélek olvasatának megfelelően oszlanak el.

A kiállítás megtekinthető:

Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház (1065 Budapest, Nagymező u. 20.)
2009. április 30 – június 21.
minden hétköznap 14.00 és 19.00,
hétvégén 11.00 és 19.00 óra között.


Afrika hangjai


Az „Afrika hangjai” előadássorozat újabb, hatodik előadására április 28-án, kedden 18 órakor kerül sor a Magyar Írószövetségben.
Az előadást Pénzes Tímea író, műfordító, az ELTE Fordítástudományi Tanszékének PhD hallgatója tartja GHÁNA – szóban és képekben címmel.
Az ország (erődök, adinkra szimbólumok, kente ruhák, vallás, nyelvek) bemutatását követően két regényről lesz szó: Amma Darko: Die Gesichtslosen (Schmetterling Verlag, Stuttgart, 2003.) és Ayi Kwei Armah: A szépek még nem születtek meg (The beautyful ones are not yet born, ford. Göncz Árpád, Bp, Európa, 1975.) című regényeiről.
Az előadás után megtekinthető a „Roaming around” című dokumentumfilm (53 perc) az accrai utcakölykökről, amely Amma Darko: Faceless/Gesichtslosen című műve alapján készült és 2007-ben elnyerte a „Deutscher Kamerapreis” díjat.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak egy teára és egy pogácsára (az előadássorozat szervezője Kármán Marianna a PPKE-BTK hallgatója).

Nincsenek megjegyzések: