2009. július 23., csütörtök

SORMINTÁK - A dizájnsebészetről

A következő népszerű teleregények, avagy szappanoperák tanulságairól beszélgetünk ebben a cikksorozatban:

Sírhant művek, Maffiózók, Sex&City, Jóbarátok, Született Feleségek és Kés Alatt.

A Hetedik pedig magunk leszünk időnként, és kitekintünk a remek honi sorozatok egy-egy részletére, ha szükséges hazafias önismeretünk szempontjából rámutatni mondjuk Kukori és Keresztapa karakterisztikumának mély történelmi távlatú hasonlóságaira.

Külön-külön és egymással összevetve izgalmas mintázatokat láthatunk ezekben a nagy tudatformáló hatású, milliókat szórakoztató történetekben.

Egy filmsorozat technikai és szellemi értelemben a kreatív együttműködés csúcsteljesítménye, mint egy híd, egy csatorna, egy erőmű vagy egy transzkontinentális vasút megépítése.

A hatása pedig ezekén is túlmutató lehet.

A beszélgetés igényt tart az olvasók élénk figyelmére és hozzászólására!


KÉS ALATT

Közös tudatunk testképe, avagy Vidám Thriller

az öngyűlöletről


Azt hiszem, ezt az izgalmas sorozatot szinte mindenki ismeri, belebotlott véres vagy vicces képsoraiba valamelyik csatornán.

A testi szégyenről forgatták.

Sorozatot nézni jó, részben azért, mert sokáig tart, részben meg azért, mert csupa olyasmiről szól, ami érdekel minket, de ritkán beszélünk róla másokkal.

Ez a sorozat a jóléti társadalmak tömeges tökéletesség-kultuszáról szól, olyan emberekről, akik jódolgukban olyan eszelős luxuskiadásokra is gondolhatnak, mint egy herefelvarratás.

Ha belebonyolódunk az események követésébe, hamarosan megértjük, hogy egy plasztikai műtét okozhat ugyanannyi testi és lelki szenvedést, amennyit kevésbé szerencsések egy rossz házasságban, vagy nagy szegénységben élhetnek meg.

Nekünk kellemes kikapcsolódás esténként, amiből tanulhatunk egyet s mást.

Szégyentelenül megmutatja az embereket, a szexet és az operációkat, a fogyasztói civilizáció realitástévesztett cserekultuszát.
Olyanokról szól, akik belső problémákat külső javításokkal akarják megoldani. Bizonytalan emberekről.

A kezdő képsorok ugyanolyan mélyértelműen üzennek, mint a SzF kezdetei, almával, kígyóval és kényszeres házaspárokkal. A Kés Alatt, egyforma és jellegtelen, uniszex próbababákkal kezdődik, ők néznek ki dobozaikból, egy ember tökéletesített dizájnja, aki nem ismeri fel furán szabálytalan külsejű nézőiben önnön eredetét.

Főszereplője két sikeres plasztikai sebész

Dr Troy, egy gucci és rolex hívő, sportkocsis üzletember,

és társa dr Mc Namara, egy családcentrikus, szabálykövető jófiú.

Két magasan képzett, nagy társadalmi presztízsű szakma gyakorlója, két komoly üzleti szellemű férfi: megkérdőjelezhetetlen a felsőbbrendűségük az élet minden területén.

Ráadásul jó barátok, ez az elsődleges kapcsolat mindkettőjük életében. Mindenen osztoznak egymással: családon, tudáson, pénzen. Kisebb-nagyon válságokon jutnak át együtt biztonságosan. Két heteroszexuális férfi szerelmi története.

Győztesek.

Velük és kellemesen veszélyes életükkel azonosulhatunk ebben a sorozatban, és könnyen tanulhatunk a más kárából, mint ők a pácienseikéből.

A pácienseikkel más a helyzet. Ritkán viktorok.

Mondja el, mit nem szeret magán! Így kezdődik a plasztikai sebészek rendelése minden új pácienssel, aki néhány szégyenlős pillanat után feltárja gyötrő titkát: drasztikus fogyókúrától lógó bőrt, abuzáló apára emlékeztető orrot, elálló fület, formátlan farkat, zongoralábat, túlméretes férfi vagy női mellet, aszimmetrikus arcot.

Minden esetnek valós alapja van.

A testi asszimetria vagy extrém méretű testrész gyakran nemzedékeken át fel-felbukkanó „családi örökség”, amely gyakran okoz életfogytig tartó boldogtalanságot a viselőjének, akire a gének gonosz játéka folytán ráméretetett.

A sebészek kezébe teszik sorsukat. Ajak, orr, szem, fül, arc, mell, has, fenék, láb: minden javításra szorul, ha a gazdája nem érzi hasonlónak a magát a többséghez.

Egy ilyen sorsot elfogadni vagy átprogramozni nehéz feladat szülőnek, segítőnek, társnak vagy szakembernek egyaránt, csak erős és elfogadó közösség volna képes rá.

Ha nem ilyen közösségben élünk és reményünk sincs rá, hogy testi hibáinkkal együtt elfogadó közösséget találunk, akkor marad a kés.

Izgalmas szálak húzódnak végig az évadon.

Dr Troy lelkiismeretlen mellplasztika-ügynök az első részekben, a partnercserés életstílus tudatos követője, amíg a szeretőiből lett páciensek picit fel nem dúlják a nyugalmát, és jótékonyan árnyalják a személyiségét.

Az évad végére megtudjuk minden romantikus kis titkát, és őszintén megkedveljük érte.

Nem veszi el a barátja feleségét, pedig a vak is látja, hogy szerelmes belé egyetemista koruk óta, hármasban szültek.

Kisfiú korában prostituálta a nevelőapja, és ő, azóta is kurvának érzi magát. Gyakran nem is téved.

De a pedofil papot, aki leoperáltatta heréjéről az azonosító anyajegyet, mégis jól börtönbe juttatta!

Christian örökbefogadott kisfiú volt, és szexfüggő szoknyavadász lett.

Szerencsére egy kegyetlen drog- és nőkereskedő karmába került, aki zsarolta, kínozta és fegyverrel kényszerítette őt ingyen műteni a hozzá hasonlóan pórul járt nőket, akik életellenes méretű szilikonmellekben szállították a heroint.

A trauma megérlelte az orvos együttérző készségét, az évad végére nem érezzük lehetetlennek, hogy összekösse az életét egy nőével, aki seggfejnek szólítja, a pénzét követeli, bulímiás és anonim szexfüggő, magányos és terhesen dohányzik.

A mi kedvencünket jelöli apának, aki komolyan készül az új szerepre. Mert az évad alatt megtanulta, hogy amiért nem vállal testi-lelki felelősséget, az soha nem lesz az övé.

Ezért nincs senkije. Arrogáns, nemileg túlfűtött antikrisztus, mondja rá Liz, a hűséges leszbikus altatóorvos.

Dr Mc Namara, a másik orvos más leckéket tanul ebben az évadban.

A fiától, akit nem hajlandó körülmetélni, pedig a serdülőnek éppen sharpei típusú dákója okozza a legtöbb szorongást, ráadásul egy leszbikus lányba szerelmes.

A feleségétől, aki nem vállalja újabb terhességét, ezért aztán kertvárosias házasságuk mérlegét is ideje megvonniuk. Orvosunk már épp az öncsonkítást fontolgatja, amikor beleszeret egy amputált mellű nőbe. Nagy műgonddal új melleket operál rá, végül a halálba segíti, de közben megtanulja tőle szakmája tételmondatát:

Ne gyógyíts belső sebet külsőleg!

Intelligens megoldásokat tud a nehéz helyzetekben: a drog- és nőkereskedő karmából briliáns ötlettel menti ki magukat. Egy másik körözött bűnöző hasonmására alakítják át a zsaroló rosszfiút, akitől ezek után rövid úton megszabadítja őket a rendőrség.

Őt is jól megkedveljük, és aggódni kezdünk, hogy talán nem is genetikai apja a fiának, de szerencsére a fátyol nem lebben fel, ebben az évadban már elég baj érte az érzékeny sebészt.

A műtéti önbizalom-fokozás

Új üzletág, új igény és új szolgáltatás a test és a lélek meghasonlottságaira, amelyek gyakran reálisak, és nemzedékek elátkozottságáról szólnak. Rengeteg tévedés, melléfogás, pszichológiai műhiba, félreértés, empátiahiány jelenik meg minden epizódban, és sok vitathatatlan megértés is.

Az új módszer kísérleti területén járunk, jól láthatjuk a sebészi megoldások bizonytalanságát és kétséges kimenetelét.


Egy arcfelvarratás olyan mértékű sérülés, mint kirepülni a szélvédőn. A műtét nem játék: véres kaland és dráma.

A műtét nem mágia, hanem komoly beavatkozás valódi veszélyekkel. Zúzódásnyomok, véraláfutások, sebhelyek, hosszú gyógyulási idő, fájdalom.

Gyakran a várható kellemetlenségek pontos ismertetése meggondolásra bírja a pácienseket. Úgy tűnik, éppen annyi szenvedésre van szükségük, hogy elfogadóbbak és nyitottabbak legyenek maguk és mások iránt.

Megélni a szégyen, az elutasítás, a testi fájdalom élményeit: ráébresztheti arra a szenvedőt, hogy nem a megfelelő cél felé tart, vagy nem a járható úton.

Sebészeink politikailag korrektek a páciensek nagy részéhez. Figyelnek a pszichés kórelőzményre, a lehetséges következményekre, a túlzott várakozásokra, pszichológust alkalmaznak, ám az ő tanácsai ellenére is követnek el műhibákat.

Nem segítenek például egy bulímiás lányon, aki életének utolsó esélyeként akar átlagos tömegű külsőt közelgő osztálytalálkozójára.

A túlzott várakozások rizikóját nem vállalják, de rosszul mérik fel a visszautasítás veszélyét, és a lány öngyilkos lesz.

A sorozat fele a műtőben játszódik, aki nem bírj a vért, sziszegve pislog ki a tenyere mögül a szikék villogására és a bíbormetszésekre.

Szerencsére jó a zene és a hangulat, a barátok és hű leszbikus altatóorvosuk összehangoltan dolgoznak.

A SR világképe a jövőképünk!

Nincsenek pasztellszínek és rózsaszín pofikák, csak fekete, vérvörös, világoskék és hófehér. Nagy színfröccsök, trópusi modern.
Ez az én kalózmásolatomon iszonyúan hatott, csupa megnyúzott embert láttam túlexponált környezetben.

Statisztika:

1997 óta a kozmetikai beavatkozások száma 229 százalékkal nőtt.
2002-ben 6,9 millió kozmetikai műtétet és beavatkozást hajtottak végre az Egyesült Államokban.
Az összes orvosi ágazat közül a plasztikai sebészek végezték a legtöbb műtétet 2002-ben az Egyesült Államokban.

A plasztikai beavatkozások 5 leggyakoribb oka:

Fiatalosabb megjelenés N/57, F/44 %.
Munkaköri okok N/10, F/25 %.
Barátok és házastárs rábeszélésére 21%.
Jobb közérzet miatt N/17, F11 %.
Kevésbé fáradtnak akar látszani a műtétet vásárlók nők 27%-a, és férfiak 19%-a.

Mint látjuk, ezek az okok jócskán átfedik egymást

Az öt leggyakoribb műtét:

Ajakplasztika, mellnagyobbítás, szemhéjműtét, orrplasztika, mellkisebbítés.

A közvetlen következmények:

2-3 hét az elbújási ideje egy felvarrt ráncnak vagy szépített orrnak, ezután lehet emberek közé menni. Ám a teljes gyógyulás és az eggyéválás az új megjelenéssel még eltart egy ideig.

Sok értékes tudást közvetít a sorozat, itt vannak például a következő megfigyelések:

A műtétek 31%-a ajándék, mint egy zsírleszívás karácsonyra.

Már csak két százalékkal kevesebb férfi vásárol kozmetikai beavatkozást, mint ahány nő.

A mellplasztikázott nők háromszor nagyobb valószínűséggel lesznek öngyilkosok, mint azok, akik nem voltak annyira boldogtalanok az emlőjük miatt, hogy belevágjanak.

A nők mintegy ötöde esett már át esztétikai beavatkozáson.

Ez amerikai adat.

Magyarországon ennyi nő élt meg bántalmazó kapcsolatot.

Ez akkor is kísérteties, ha tudjuk, hogy a plasztikai beavatkozás és a nőverés nem ugyanaz.

Biztató jelek:

A műtétek 36%-ára párok együtt vállalkoznak.

A műtétek 26%-a anya és lánya műtétje együtt, 6%-ban nővérek, 4%-ban barátok mennek egyszerre kés alá.

Az erős és elfogadó közösség, ez az, ami a legjobban hiányzik nekünk, többek között ezért nézünk sorozatokat, és olvassuk az újságunkat.

Van azonban, akin egy plasztikai beavatkozás is sokat segít!


GA

1 megjegyzés:

Lipitik írta...

naja, ez mind igaz :-)
add, uram, hogy egyszer en is elejetol vegeig vegignezhessem az osszeset!
legalabb az egyik labam tord el, uram! es ha ezzel megvagyunk, akkor honnan is? :-)